Mięsne kule w sosie pomidorowym

5 (176 ocen)

  • 60 min

Eksperyment kulinarny, który mój synek skomentował : "Jest pyszne mamusiu".

  • 60 min

Składniki:

  • 900 g mięsa mielonego
    3 jajka
    1-2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    około 10 łyżek otrąb pszennych
    1 łyżka siemienia lnianego
    3 łyżki płatków owsianych
    1,5 łyżeczki soli
    słodka papryka w proszku
    gałka muszkatołowa
    pieprz

    sos pomidorowy:
    1/3 słoika sosu bolońskiego
    koncentrat pomidorowy (ok 160 g)
    1 kostka wołowa
    bazylia
    liść laurowy
    ziele angielskie
    wrząca woda
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Mięsne kule w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięsne kule 1. Jajka wbić do mięsa, dodać cebule pokrojoną w drobną kostkę, czosnek przeciśnięty oraz resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli masa mięsna jest za luźna dodać więcej otrąb. Formować kulki wielkości brzoskwini (około 18 sztuk wychodzi), usmażyć.
  • Kulki mięsne w sosie pomidorowym 2. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrząca wodą do wysokości mięsnych kul. Dodać kostkę wołową, sos, koncentrat, liść laurowy i ziele. Dusić około 20 min. Pod koniec dodać bazylię. Zagęścić mąką rozrobioną w 1/3 szkl. wody. Najlepiej podawać z ryżem.

Porady

Jeśli mięso jest świeże wystarczy mniejsza ilość otrąb, ja akurat miałam mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Otręby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować