Mięsne kule

4.5 (158 ocen)

  • 60 min

Mięsne kule robię na rodzinne imprezy na tzw. zimną płytę. Znikają w mgnieniu oka, są pyszne i wyglądają bardzo efektownie.

  • 60 min

Składniki:

  • łopatka wieprzowa mielona 500g (może być mielone drobiowe)
    cebula 1 szt
    czosnek 1 ząbek
    Sól
    Pieprz
    Vegeta
    Ciasto francuskie 1 op.
    jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Mięsne kule - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone (surowe) przyprawiamy, ja dodałam podsmażoną na maśle cebulkę i czosnek, sól, pieprz trochę vegety.
    Formujemy z mięsa kule wielkości orzecha włoskiego.
    Ciasto francuskie tniemy wzdłóż (tj. po dłuższym boku) na cienkie paseczki (4-5 mm) i obtaczamy naokoło mięsnej kuli.
    Wykładamy gotowe kule na blaszkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 30-40 minut.

Porady

Zamast wieprzowiny można użyć mielonego drobiowego, kuleczki będą wtedy delikatniejsze w smaku i mniej kaloryczne, mięso można doprawić po swojemu na przykład ziołami, też będzie pysznie!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Wieprzowina

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować