Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Uwielbiam przyrządzać mięsa – to jeden z moich eksperymentów. Zamiast zwykłych mielonych podałam takie babeczki i niedzielny obiad nie był nudny. Babeczki pięknie prezentują się na talerzu, są bardzo smaczne i sycące. Udało mi się zaskoczyć moich gości, myśleli, że serwuje im deser :)

  • 50 min

Składniki:

  • mięso mielone 500g,
    1/2 czerwonej papryki,
    1 czerwona cebula,
    garść liści szpinaku,
    1 jajko,
    zioła prowansalskie 1 łyżeczka,
    sól,
    pieprz,
    3 łyżki bułki tartej+do oprószenia foremek,
    7 średnich ziemniaków,
    5 łyżek mleka,
    1 łyżka majonezu,
    1 łyżeczka musztardy,
    papryka słodka,
    boczek 50g,
    szczypiorek cienki,
    ketchup
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Dania główne Krem

Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym 1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Liście szpinaku kroimy w kostkę.
  • Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym 2. Do miski wkładamy mięso, dodajemy cebulę, paprykę, szpinak, jajko, bułkę tartą, zioła prowansalskie i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  • Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym 3. Formę do muffinek smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Z masy mięsnej formujemy kulki i wkładamy je do foremki. Wyszło mi 7 kulek.
  • Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym 4. Całość pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
  • Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym 5. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy. Szczypiorek siekamy.
  • Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym 6. W tym czasie przygotowujemy krem ziemniaczany. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy, dodajemy mleko, majonez, musztardę i szczyptę słodkiej papryki i dokładnie mieszamy do momentu aż masa zrobi się kremowa. Masę ewentualnie doprawiamy jeszcze solą. Masę przekładamy do szprycy. Babeczki mięsne wyjmujemy z piekarnika, polewamy odrobiną ketchupu i wyciskamy na nie krem ziemniaczany. Babeczki posypujemy boczkiem i szczypiorkiem, Życzę smacznego :)

Porady

Jeśli masa będzie za gęsta to dodajemy więcej mleka. Aby masa wyciskała się dobrze ze szprycy musi być ciepła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować