Przepis jest inspiracją od Cukiereczka :) wprowadziłam małe modyfikacje i w październiku zaserwowałam to danie na urodziny Męża:) nie dość , że świetnie się prezentuje to jeszcze jest bardzo smaczne, również na zimno..
Babeczki mięsne z delikatnym kremem ziemniaczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Babeczki:
Usunąć z papryki gniazda nasienne i pokroić w drobniuteńką kostkę (zostawiając troszkę na ozdobienie). Obraną cebulę również pokroić w drobniutką kostkę. Do mięsa dodać paprykę, cebulę, jajko, bułkę tartą, zioła i sól. Dokładnie wymieszać. Z mięsa uformować kule i wkładać do formy muffinkowej. Formę Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*C i piec około 30 min.
2.Krem ziemniaczany: Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić. Do gorących ziemniaków dodać mleko, majonez, musztardę, słodką paprykę i mieszać do momentu uzyskania gładkiej jednolitej kremowej masy. Jeżeli jest zbyt sucha-dolać mleka. Następnie gorącą/ciepłą masę przełożyć do szprycy.
3.Wykonanie: gotowe mięsne babeczki przekładamy na talerz/tacę, smarujemy wierzch ketchupem i wyciskamy na nie krem ziemniaczany. Posypujemy pozostałą pokrojoną w kosteczkę papryką.
Komentarze