Babeczki mięsne z delikatnym kremem ziemniaczanym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis jest inspiracją od Cukiereczka :) wprowadziłam małe modyfikacje i w październiku zaserwowałam to danie na urodziny Męża:) nie dość , że świetnie się prezentuje to jeszcze jest bardzo smaczne, również na zimno..

  • 60 min

Składniki:

  • mięso mielone 1kg-1,5kg,
    czerwona papryka,
    czerwona cebula,
    jajko,
    zioła prowansalskie, tymianek, majeranek, oregano
    sól,
    6 łyżek bułki tartej
    10 średnich ziemniaków,
    8 łyżek mleka,
    3 łyżki majonezu,
    2 łyżeczki musztardy (najlepiej sarepska),
    papryka słodka,
    ketchup
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Babeczki mięsne z delikatnym kremem ziemniaczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-18oa5ig 1. Babeczki:
    Usunąć z papryki gniazda nasienne i pokroić w drobniuteńką kostkę (zostawiając troszkę na ozdobienie). Obraną cebulę również pokroić w drobniutką kostkę. Do mięsa dodać paprykę, cebulę, jajko, bułkę tartą, zioła i sól. Dokładnie wymieszać. Z mięsa uformować kule i wkładać do formy muffinkowej. Formę Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*C i piec około 30 min.
  • 2. Krem ziemniaczany: Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić. Do gorących ziemniaków dodać mleko, majonez, musztardę, słodką paprykę i mieszać do momentu uzyskania gładkiej jednolitej kremowej masy. Jeżeli jest zbyt sucha-dolać mleka. Następnie gorącą/ciepłą masę przełożyć do szprycy.
  • 3. Wykonanie: gotowe mięsne babeczki przekładamy na talerz/tacę, smarujemy wierzch ketchupem i wyciskamy na nie krem ziemniaczany. Posypujemy pozostałą pokrojoną w kosteczkę papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować