Mielone kuleczki w serowym sosie

4.5 (165 ocen)

Bardzo smaczny i sycący obiad. W dodatku jednogarnkowy, czyli oszczędzamy czas na zmywaniu.

Składniki:

  • -3/4 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    -2 duże cebule
    -1 trójkącik serka topionego
    -40 g sera pleśniowego
    -1 szklanka śmietany 18%
    -2 szklanki wody
    -szczypta soli i pieprzu
    -po 1 łyżeczce:
    -vegety
    -posiekanego świeżego tymianku
    -czosnku granulowanego
    -słodkiej papryki

    dodatkowo:
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Mielone kuleczki w serowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa wrzucamy czosnek granulowany i paprykę słodką, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  • 2. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju z vegetą.
  • 3. Z mięsa formujemy kulki. Wrzucamy je do garnka z cebulą i podsmażamy, aż ładnie się zarumienią.
  • 4. Dodajemy wodę i śmietanę. Gotujemy 15 minut ciągle mieszając.
  • 5. Wrzucamy podzielony na małe części ser i mieszamy całość, aż się rozpuści.
  • 6. Dodajemy tymianek i mieszamy, gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy z makaronem i surówką.

Porady

-Aby śmietana nie zważyła się podczas dodawania, należy ją rozmieszać w 3 łyżkach wody i wlewać do garnka powoli, ciągle mieszając.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować