Mega bajaderki z alkoholową nutą i masłem orzechowym

4 (1 ocen)

Pyszne, duże bajaderki z nutką czegoś mocniejszego. Wspaniałe na słodki deser.

Składniki:

  • -50 dag pokruszonych ciasteczek
    -30 dag pokruszonych herbatników
    -10 dag wiórek kokosowych
    -10 dag skórki pomarańczowej
    -10 dag płatków migdałów
    -200 g ulubionej marmolady
    -100 g prawdziwego masła
    -3 łyżki masła orzechowego
    -3 łyżki kakao
    -0,5 szklanki mleka
    -0,5 szklanki cukru
    -1,5 kieliszka wódki

    Dodatkowo na polewę:
    -tabliczka mlecznej czekolady
    -3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Mega bajaderki z alkoholową nutą i masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mniejszą część ciasteczek (około 15-20 dag) łamiemy na większe kawałki. Resztę drobno mielimy i wsypujemy razem z większymi kawałkami do miski.
  • 2. Mleko zagotowujemy z cukrem, masłem i kakao. Lekko wystudzone mieszamy dokładnie z resztkami ciastek, masłem orzechowym, marmoladą i wódką. Dodajemy migdały, skórkę i wiórki i dokładnie mieszamy. Następnie z masy ugniatamy kule i wkładamy na 20 minut do lodówki.
  • 3. W tym czasie czekoladę rozpuszczamy z mlekiem na wolnym ogniu. Powstałą polewą polewamy bajaderki i znów wkładamy do lodówki do zastygnięcia polewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czekolada Wódka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować