Gotowanie sprawia mi ogromną frajdę, zwłaszcza gdy widzę, że dania smakują mojej córeczcei pozostałym domownikom. Korzystam z różnych przepisów, a sprawdzone polecam znajomym.
Składniki:
20 dag pieczarek
60 dag cielęciny z udźca
1/2 pęczka natki pietruszki
tłuszcz do smażenia
sól, biały pieprz
1/2 szklanki śmietany 30-proc.
Medaliony cielęce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Kroimy w plasterki. Cielęcinę myjemy, osuszamy i kroimy na grubsze plastry. W plastrach mięsa robimy
kieszonkę.
2.Do kieszonek wkładamy po 2 plasterki pieczarek i ciasnoobwiązujemy
nicią kuchenną. Formujemy i obtaczamy w panierce– najpierw w rozkłóconym jajku, a potem w ryżu.
3.Smażymy na tłuszczu z obu stron, przekładamy na półmisek i trzymamy w cieple.
4.Grzyby wrzucamy na tłuszcz po mięsie, smażymy, aż woda odparuje. Przyprawiamy, wlewamy śmietanę, zagotowujemy. Medaliony podajemy z sosem i posypane natką.
Komentarze