Mazurek Wielkanocny

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Zbliżają się Święta Wielkanocne, a z nimi mazurki o najróżniejszych smakach i kształtach. Mój mazurek będzie okrągły, dzisiaj z wieloma nadzieniami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na spody do mazurka:
    mąka pszenna typ 500 300 g
    migdały tarte 200 g
    masło 200 g
    cukier r 150 g
    żółtko 3 szt
    śmietana 18% 4 łyżki
    Ciasto na dekorację:
    mąka tortowa 200 g
    żółtko 1 szt
    śmietana 18% 4 łyżki
    cukier puder 3 łyżki
    margaryna rozpuszczona 2 łyżki
    Dodatkowo:
    krem o smaku kukułki
    żel dekoracyjny na zimno malinowy
    nadzienie czarna porzeczka
    migdały tarte 4 łyżki
    czekolada biała płatki ( kółeczka) ( polewa jest taka )
    dmuchane chrupki w czekoladzie do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mazurek Wielkanocny 1. Spody mazurka wykonanie: Do misy wsypujemy mąkę przesianą. Dodajemy tarte migdały kroimy masło w kostkę i dodajemy. Wsypujemy cukier , dodajemy żółtka i śmietanę. Włączamy mikser i na najmniejszych obrotach miksujemy do połączenia składników. Masa ma być elastyczna i odchodzić od miski. Przekładamy ciasto na mate i od razu wałkujemy . Bierzemy spód od tortownicy 26 cm przykładamy do ciasta i wycinamy 3 placki. Każdy placek pieczemy osobno w 170 stopniach kolo 20 minut ( czasem jest to 15 , po prostu sprawdzamy )
  • Mazurek Wielkanocny 2. Wykonanie dekoracji do mazurka: Na stolnice wsypujemy mąkę przesianą , dodajemy do niej żółtko cukier puder margarynę rozpuszczoną i śmietanę. Zagniatamy ciasto . Wstawiamy do schłodzenia na 30 minut. Po 30 minutach wyjmujemy wałkujemy i wycinamy co chcecie aby foremka była mała tylko . Wycinałam małe gwiazdki. Piekłam je w 180 stopniach kolo 10 minut.
  • Mazurek Wielkanocny 3. Dokończenie mazurka: Na pierwszy spód mazurka kładziemy nadzienie z czarnej porzeczki ile chcecie to zależy kto jak lubi słodkie . Na nadzienie posypujemy migdały tarte tak aby zakryć całe nadzienie . Przykrywamy drugim spodem mazurka i kładziemy krem o smaku kukułki. Przykrywamy trzecim spodem mazurka i smarujemy żelem dekoracyjnym na zimno malinowym. Na rancie mazurka kładziemy gwiazdki z ciasta kruchego . koło gwiazdek kładziemy kuleczki z czekolady . I robimy dekorację z białej czekolady ( u mnie to kółeczka).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować