Mazurek wielkanocny

4.5 (186 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo pyszny i kruchy mazurek z owocami. Polecam.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki
    60 dkg mąki pszennej
    2 margaryny palmy
    4 żółtka
    2 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa
    1 mała puszka masy krówkowej
    0.5 kostki masła
    1 konfitura wiśniowa
    1 galaretka wiśniowa
    pół kostki czekolady
    kilka migdałów
    skórka z jabłka i grejfruta czerwonego
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Mazurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie równe części, wstawiamy do lodówki na około 2 godz po tym czasie wyjmujemy rozwałkujemy i pieczemy w 180 st na złoty kolor dwa takie same blaty.
    Galaretkę z konfiturą rozpuszczamy w jednej szk.wody i pozostawiamy do wystudzenia,zgęstniętą wylewamy na ciasto a drugim przykrywamy i odstawiamy do lodówki.
    Wierzch smarujemy masą krówkową,1/3 puszki masy miksujemy z masłem na gładko, nabijamy w szpryce i robimy wzorek na około ciasta, czekoladę rozpuszczamy i zatapiamy w niej do połowy
    migdały i układamy na cieście bazie, ze skórki z jabłka wycinamy tulipany i ze skórki grejfrutowej listki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować