Mazurek migdałowo kajmakowy

4.5 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszny, wszyscy się nim zajadamy :)

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl mąki pszennej
    2 szkl mąki krupczatki
    1 palma
    5 żółtek
    2 łyżki proszku do pieczenia
    ok 4 łyżki śmietany

    Pianka:
    5 białek
    3/4 szkl cukru
    2 cukry waniliowe

    Masa:
    kostka masła
    puszka masy krówkowej
    10 dag płatków migdałowych

    skórka pomarańczowa kandyzowana
    suszona żurawina
    1/3 tabliczki czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Mazurek migdałowo kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki posiekać na stolnicy i wyrobić ciasto. Podzielić je na 3 części i rozwałkować na wielkość dużej blachy (24x36cm). Na każdy placek przed pieczeniem wyłożyć piankę.
  • 2. Pianka: Białka ubić z cukrami na sztywną pianę i podzielić na 3 części. Posmarować każdy placek i piec w piekarniku nagrzanym do 180st. na złoty kolor (ok 20 minut).
  • 3. Masa: Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając dodawać masę krówkową. Na koniec wsypać płatki migdałowe (zostawić garść do dekoracji).
  • 4. Każdy placek przełożyć masą a wierzch udekorować bakaliami i odłożonymi płatkami migdałów. Zrobić napis rozpuszczoną czekoladą.

Porady

Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Masa kajmakowa Mąka Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować