Mazurek daktylowy

4.5 (202 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jedząc takiego mazurka będziemy mieć choć trochę mniejsze wyrzuty sumienia, a to dzięki użytej do ciasta mąki razowej! Natomiast masa daktylowa jest bez dodatku cukru. Daktyle same z sobie są wystarczająco słodkie, a ich smak ożywia dodany sok jabłkowy!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 150 gram mąki pszennej typ 450,
    • 150 gram maki razowej typ 2000,
    • 50 gram cukru pudru,
    • 200 gram masła,
    • 1 jajko,
    • 1 żółtko,
    • łyżka śmietany,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa daktylowa:
    • ok 600 ml soku z jabłek (u mnie domowej roboty),
    • ok 400 g suszonych daktyli,
    • 0,5 galaretki pomarańczowej
    Dodatkowo:
    • bakalie do dekoracji ( u mnie suszone morele, płatki migdałowe, ananasy kandyzowane i orzechy włoskie)
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek daktylowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki ciasta 1. Mąki przesiewamy na stolnicę. Wykonujemy kopczyk i dokładamy pozostałe składniki ciasta.
  • gotowe ciasto 2. Zagniatamy energicznie.
  • przed pieczeniem 3. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,8-1 cm. Za pomocą wcześniej wykonanego szablonu lub „na oko” wycinamy z ciasta kształt jajka. Elementy ciasta, które zostały wykorzystujemy do zrobienia oblamówki i wzoru w środku. Tak przygotowane jajko przekładamy na blaszkę i pieczemy w 180°C do zrumienienia (około 30 minut).
    Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.
  • gotowanie daktyli 4. MASA DAKTYLOWA:
    Pół litry soku wlewamy do garnka. Dodajemy do niego daktyle i podgrzewamy około 5-7 minut. Po tym czasie owoce powinny wchłonąć sok i zmięknąć.
    Tak przygotowane miksujemy na gładką masę. Masę daktylową ponownie stawiany na ogniu. dodajemy pozostały sok i chwilę smażymy by delikatnie odparował, a masa zgęstniała. Na koniec wsypujemy galaretkę. Całość mieszamy do jej rozpuszczenia. Masę zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.
  • wykładanie masy daktylowej 5. Przestudzoną wykładamy na upieczone ciasto. Wykładanie zaczynamy od mniej dostępnych elementów.
    Gotowego mazurka dekorujemy według uznania. Odstawiamy do zastygnięcia masy.

Porady

Polecam na zbliżające się święta Wielkanocne. Poza świętami ciasto można upiec w postaci tarty:).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Mąka razowa Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować