Już w zeszłym roku zainspirował mnie ten mazurek. Jest mocno czekoladowy, jednak dosyć słodki mimo iż pominęłam słodką chałwę i zmniejszyłam trochę ilość cukru. Za to jest mocno bakaliowy.
Składniki:
Kruche ciasto:
250 g mąki pszennej typ 500
170 g zimnego masła
1 żółtko surowe
1 żółtko gotowane
80 g cukru
1 kopiasta łyżka kakao
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Pomada czekoladowa:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 530 g
200 g gorzkiej czekolady
1 łyżka esencji waniliowej
Wierzch bakaliowy:
50 g białej czekolady
50 g mlecznej czekolady
80 g orzechów włoskich
50 g migdałów w płatkach
40 g rodzynek
40 g żurawiny
3 łyżki kokosu
8 suszonych moreli niesiarkowanych
3 suszone figi
3 łyżki rumu
Mazurek czekoladowo-bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wierzch bakaliowy:
Czekolady i orzechy drobno posiekać. Rodzynki namoczyć w rumie. Morele pokroić w cienkie paski, figi w kostkę. Wszystkie bakalie wymieszać razem z rodzynkami i pozostałym rumem z namaczania.
Kruche ciasto:
Masło pokroić w kostkę, ugotowane żółtko przetrzeć przez sitko i razem z pozostałymi składnikami wszytko umieścić w misie miksera. Końcówką do ucierania zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na blat stolnicy i zagnieść w kulkę. Blachę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie wyłożyć ciastem. Blachę z ciastem włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć, nakłuć widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach. Wyjąć ciasto (piekarnik pozostawić włączony) i w tym czasie mleko przełożyć do garnka dodać połamane czekolady i podgrzewać aż czekolady się rozpuszczą. Gorące mleko z czekoladami wylać na ciepły podpieczony spód, posypać mieszanką bakaliową i ponownie włożyć do piekarnika. Piec kolejne 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawić w blaszce do ostudzenia.
Komentarze