Maślany drożdżowiec

5 (189 ocen)

Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepły.

Składniki:

  • 1/4 l mleka
    jajko
    25 dag masła
    60 dag mąki
    2,5 dag drożdży
    20 dag cukru
    25 dag twarogu
    2 op. cukru wanil.
    skórka z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Maślany drożdżowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrabiamy z łyżką cukru i małą ilością ciepłego mleka. Odstawiamy
    do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, robimy zagłębienie, wlewamy rozczyn.
  • 2. 1/3 masła roztapiamy. Studzimy. Miksujemy z resztą mleka, 5 dag cukru, jajkiem, twarogiem i skórką startą z cytryny. Dodajemy do mąki, mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 3. Ciasto wykładamy na natłuszczoną blachę (31x23 cm). Odstawiamy na 20 minut. Resztę masła kroimy i wciskamy w ciasto. Posypujemy resztą wymieszanych cukrów. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować