marynarska zupa rybna z pulpecikami

4.5 (201 ocen)

  • Średni

podobną zupę robi mój znajomy,który jest rybakiem,podpatrzyłam jak ją robi i na jej podstawie wymyśliłam własną,na Półwyspie Helskim coraz większą popularnością cieszy się tzw. czerwona zupa rybna.

  • Średni

Składniki:

  • - resztki rybne z dorsza i łososia bałtyckiego (kręgosłupy,łby,ogony,płetwy): 50 dekagramów
    - wątroba z dorsza (wątroba nadaje zupie niepowtarzalny smak): 20 dekagramów
    - Filet z dorsza: 50 dekagramów
    - cebula biała duża: 3 sztuki

    - papryczka chilli: 1 sztuka
    - włoszczyzna na zupę: 1 opakowanie
    - czosnek ( ząbek): 5 ząbków
    - liście lałrowe: 3 sztuki
    - ziele angielskie: 5 sztuk
    - pieprz ziarnisty: 5 sztuk
    - tymianek świeży kilka gałązek: 2 sztuki
    - papryki czerwone: 1 sztuka
    - papryki żółte: 1 sztuka
    - pomidory w puszce: 1 puszka
    - koperek (pęczek): 1 pęczek
    - śmietana 12% lub jogurt naturalny: 1 opakowanie
    - masło: 4 łyżki
    - przecier pomidorowy: 1 łyżka
    - keczup pikantny: 1 łyżka
    - sos chili lub tabasco: 1 łyżeczka
    - ryż w torebce: 1 sztuka
    - curry w proszku: 2 łyżeczki
    - szczypiorek pokrojony: 1 pęczek
    - bułka może być czerstwa: 1 sztuka
    - mleko: 1 szklanka
    - Jajko: 1 ząbek
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Zupy Filet z dorsza

Marynarska zupa rybna z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marynarska zupa rybna z pulpecikami 1. przygotować wywar,resztki rybne,włoszczyznę, jedną cebulę i papryczkę chilli zalać dwoma litrami wody,dodać ziele angielskie,liść laurowy,pieprz ziarnisty, dwa ząbki czosnku i gałązki tymianku.doprowadzić do wrzenia,następnie gotować na małym ogniu tak długo aż odparuje połowa wywaru.co jakiś czas należy usuwać pianę.
  • 2. pokroić dwie cebule oraz czerwoną i żółtą paprykę w dużą kostkę.rozpuścić masło na patelni i obsmażyć na patelni w następującej kolejności:cebulę, żółtą paprykę i czerwoną paprykę.warzywa umieścić w osobnych miseczkach.
    w międzyczasie ugotować torebkę ryżu i pozostawić do ostygnięcia.
  • 3. filety z dorsza wraz z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką zemleć w maszynce,do masy dodać jajko i ostudzony ryż.dodać pokrojony szczypiorek i sól do smaku.podzielić masę na dwie części, do jednej dodać curry.następnie masę odstawić do lodówki.
  • 4. przygotowany wywar przecedzić dwa razy,następnie zagotować i dodać obsmażoną cebulę,paprykę i pomidory z puszki.dodać rozgniecione ząbki czosnku, przecier pomidorowy, keczup i doprawić solą morską,mieloną papryką i odrobiną sosu chilli lub tabasco.dodać posiekany koperek.
  • 5. z masy rybnej uformować wilgotnymi rękoma uformować pulpety i wkładać do gotującej się zupy rybnej.pulpety gotować przez około 10 minut na średnim ogniu.
    można podawać z kleksem śmietany lub jogurtu i pieczywem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować