podobną zupę robi mój znajomy,który jest rybakiem,podpatrzyłam jak ją robi i na jej podstawie wymyśliłam własną,na Półwyspie Helskim coraz większą popularnością cieszy się tzw. czerwona zupa rybna.
Średni
Składniki:
- resztki rybne z dorsza i łososia bałtyckiego (kręgosłupy,łby,ogony,płetwy): 50 dekagramów
- wątroba z dorsza (wątroba nadaje zupie niepowtarzalny smak): 20 dekagramów
- Filet z dorsza: 50 dekagramów
- cebula biała duża: 3 sztuki
- papryczka chilli: 1 sztuka
- włoszczyzna na zupę: 1 opakowanie
- czosnek ( ząbek): 5 ząbków
- liście lałrowe: 3 sztuki
- ziele angielskie: 5 sztuk
- pieprz ziarnisty: 5 sztuk
- tymianek świeży kilka gałązek: 2 sztuki
- papryki czerwone: 1 sztuka
- papryki żółte: 1 sztuka
- pomidory w puszce: 1 puszka
- koperek (pęczek): 1 pęczek
- śmietana 12% lub jogurt naturalny: 1 opakowanie
- masło: 4 łyżki
- przecier pomidorowy: 1 łyżka
- keczup pikantny: 1 łyżka
- sos chili lub tabasco: 1 łyżeczka
- ryż w torebce: 1 sztuka
- curry w proszku: 2 łyżeczki
- szczypiorek pokrojony: 1 pęczek
- bułka może być czerstwa: 1 sztuka
- mleko: 1 szklanka
- Jajko: 1 ząbek
Marynarska zupa rybna z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotować wywar,resztki rybne,włoszczyznę, jedną cebulę i papryczkę chilli zalać dwoma litrami wody,dodać ziele angielskie,liść laurowy,pieprz ziarnisty, dwa ząbki czosnku i gałązki tymianku.doprowadzić do wrzenia,następnie gotować na małym ogniu tak długo aż odparuje połowa wywaru.co jakiś czas należy usuwać pianę.
2.pokroić dwie cebule oraz czerwoną i żółtą paprykę w dużą kostkę.rozpuścić masło na patelni i obsmażyć na patelni w następującej kolejności:cebulę, żółtą paprykę i czerwoną paprykę.warzywa umieścić w osobnych miseczkach.
w międzyczasie ugotować torebkę ryżu i pozostawić do ostygnięcia.
3.filety z dorsza wraz z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką zemleć w maszynce,do masy dodać jajko i ostudzony ryż.dodać pokrojony szczypiorek i sól do smaku.podzielić masę na dwie części, do jednej dodać curry.następnie masę odstawić do lodówki.
4.przygotowany wywar przecedzić dwa razy,następnie zagotować i dodać obsmażoną cebulę,paprykę i pomidory z puszki.dodać rozgniecione ząbki czosnku, przecier pomidorowy, keczup i doprawić solą morską,mieloną papryką i odrobiną sosu chilli lub tabasco.dodać posiekany koperek.
5.z masy rybnej uformować wilgotnymi rękoma uformować pulpety i wkładać do gotującej się zupy rybnej.pulpety gotować przez około 10 minut na średnim ogniu.
można podawać z kleksem śmietany lub jogurtu i pieczywem
Komentarze