Marchwiak

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 20 min

To wspomnienie z mojego dzieciństwa. Mama kroiła placek w kawałki i smarowała pachnącym masłem.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1,5 kg marchewki
    ok. 60 dag mąki
    1 szkl. cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    kostka margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Marchwiak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Mocno
    odciskamy sok. Wytłoczyny mieszamy z cukrem.
  • Marchwiak 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie siekamy z margaryną. Dodajemy marchewkę. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki lub dolewamy soku z marchewki.
  • 3. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach
    14x32 cm. Wygładzamy wierzch. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować