Ciasto Malinowa delicja

4.5 (146 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Delikatny biszkopt, słodkie delicje, orzeźwiająca galaretka i pyszna masa z malinami to moja propozycja na letnie ciasto. Wbrew pozorom ciasto powstaje szybko, a efekt tak smakowy, jak i wizualny zachwyca:). Polecam.

Składniki:

  • Blaszka 25x36 cm
    Biszkopt:
    • 4 duże jajka,
    • 4 łyżki mąki,
    • 4 łyżki cukru,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • 1 łyżka oleju,
    • Szczypta soli,
    Śmietanka czekoladowo- malinowa :
    • 0,5 l śmietanki 30%,
    • 0,5 kg sera z wiaderka,
    • ok 550 gram świeżych malin,
    • 1 tabliczka czekolady deserowej, 100 gram (70% kakao),
    • ok 3 -4 łyżki cukru pudru do smaku,
    • 7 zaokrąglonych łyżeczek żelatyny
    Dodatkowo:
    • 24 sztuki delicji truskawkowych w białej czekoladzie
    Wykończenie:
    • 2 galaretki malinowe (każda na 0,5 litry wody),
    • 1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Ciasto malinowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowe ciasto biszkoptowe 1. BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy pojedynczo żółtka. Do gotowej masy jajecznej wsypujemy sypkie składniki oraz wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto biszkoptowe wykładamy na przygotowaną blaszkę. Biszkopt pieczemy około 20 minut w 180°C. Gotowy wyjmujemy i studzimy.
  • przygotowane maliny oraz czekolada 2. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki wody.
  • ubijanie śmietanki 3. Schłodzoną śmietankę umieszczamy w misce i ubijamy.
  • wyłożenie malin  oraz delicji 4. . Do ubitej dodajemy cukier puder oraz stopniowo ser. Do jednolitej, odpowiednio słodkiej masy wlewamy żelatyn ę. Dokładnie ją miksujemy, po czym dodajemy czekoladę oraz maliny. Masę bardzo delikatnie mieszamy łyżką, by owoce się nie rozpadły. Gotową wykładamy na upieczony wcześniej biszkopt. Rozprowadzamy ją równolegle po całej jego powierzchni.
    Na masę wykładamy delicje. Pomiędzy nie dodatkowo umieszczamy maliny. Ciasto wkładamy do lodówki, by śmietanka zastygła.
    Między czasie przygotowujemy wykończenie.
  • wylanie galaretki 5. Galaretki i żelatynę umieszczamy w garnuszku. Mieszaninę zalewamy 4 szklankami przegotowanej wody. Całość dokładnie mieszamy, by galaretka się rozpuściła. Tak przygotowaną studzimy. Tężejącą wylewamy na zastygnięte ciasto, które ponownie umieszczamy w chłodzie. Gdy galaretka zastygnie można się częstować

Porady

Maliny można także zastąpić innymi owocami, dopasowując do ich koloru kolor i smak galaretki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Delicje Maliny Śmietanka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Serowo-malinowa delicja z cappuccino

To może cię zainteresować