Makowiec serowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) Z podanych składników zagnieść ciasto.1/3 wstawić do zamrażalnika na 1 godz. 2/3 ciasta wstawić do lodówki.
2)Mak zalać wrzątkiem, 2x przekręcić przez maszynkę.Dodać zmielone orzechy i migdały.Dodać cukier puder i cukier waniliowy oraz olejek arakowy. wszystko dokladnie mieszamy. Białka ubić na sztywno z cukrem delikatnie wymieszać z makiem.
3) Ser 2x zemleć, dodać jajka i serek waniliowy i wymieszać. Dodać resztę składników i miksować 5 min.
4) Małą blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.2/3 ciasta rozwałkować i włożyć do formy podciągając rogi.Wylać masę makową i ułożyć biszkopty. Wylać masę serową i zetrzeć na tarce o dużych oczkach 1/3 ciasta. Pieczemy 1 godz.Blaszka (24cmx24cm)
Komentarze