Makowiec serowo-czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

bardzo smaczne i aromatyczne ciasto.....

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl mąki
    1 op cukru waniliowego
    4 łyzki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 margaryna
    2 łyżki mleka
    3 żółtka
    3 łyżki cukru

    Masa makowa:
    1 1/2 szkl maku
    1 op cukru waniliowego
    szkl orzechów włoskich
    50g płatków migdałów
    1 olejek arakowy
    3 łyzki cukru pugru
    5 łyżki cukru
    3 białka

    Masa serowa:
    200g sera białego półtłustego
    1 mały serek waniliowy
    1 galaretka agrestowa
    3 jaja
    1 budyń śmietankowy
    3/4 szkl cukru pudru

    Dodatkowo:
    1 paczka biszkoptów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec serowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Z podanych składników zagnieść ciasto.1/3 wstawić do zamrażalnika na 1 godz. 2/3 ciasta wstawić do lodówki.
    2)Mak zalać wrzątkiem, 2x przekręcić przez maszynkę.Dodać zmielone orzechy i migdały.Dodać cukier puder i cukier waniliowy oraz olejek arakowy. wszystko dokladnie mieszamy. Białka ubić na sztywno z cukrem delikatnie wymieszać z makiem.
    3) Ser 2x zemleć, dodać jajka i serek waniliowy i wymieszać. Dodać resztę składników i miksować 5 min.
    4) Małą blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.2/3 ciasta rozwałkować i włożyć do formy podciągając rogi.Wylać masę makową i ułożyć biszkopty. Wylać masę serową i zetrzeć na tarce o dużych oczkach 1/3 ciasta. Pieczemy 1 godz.Blaszka (24cmx24cm)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować