Tort serowo-czekoladowy

  • wyświetlono: 470 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Taki tort zrobiłam dla mojej teściowej na 58 urodziny.

20200303_195300

Składniki

SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ 28 CM: Ciasto: -6 jaj -5 łyżek mąki pszennej (najlepiej krupczatki) -5 łyżek mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 szkl. oleju rzepakowego -0,5 szkl. przegotowanej zimnej wody -aromat śmietankowy -szkl. cukru -szczypta soli Masa serowa: -2 kostki margaryny -2 budynie śmietankowe -4 jaja -1 szkl. mleka -1 kg sera typu Pacynka (mielony tłusty, ale nie rzadki) -2 szkl. cukru pudru Na polewę: -200 g czekolady mlecznej -3 łyżki oleju rzepakowego Na ozdoby: -200 g mlecznej czekolady -70 g naturalnego miodu -ewentualnie jadalny brokat do ciast

Sposób przygotowania przepisu:

Tort serowo-czekoladowy

  • 1. 1.BISZKOPT. Białka oddzielić od żółtek. Wymieszać mąki i proszek do pieczenia w osobnej miseczce. Żółtka miksować z cukrem i dodawać po łyżce zmieszany mąk, oleju i wody, aż do wyczerpania składników. Dodać również parę kropelek aromatu śmietankowego. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pianę delikatnie wymieszać z przygotowaną wcześniej masą. Biszkopt piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy przez 45-50 min w 180 C bez termoobiegu. (biszkopt wkładamy do zimnego piekarnika. 2.MASA SEROWA. W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem pudrem. Zdejmujemy z ognia. Miksujemy ser z jajami, budyniem i mlekiem. Tak przygotowane składniki dodajemy do rozpuszczonej margaryny i dokładnie mieszamy. Dopiero po całkowitym wymieszaniu składników stawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia często i dokładnie mieszając. Odstawiamy masę do ostygnięcia. 3.Wystudzony biszkopt przecinamy na dwie części. Jedną część umieszczamy w tortownicy i wylewamy na to połowę masy serowej, przykrywamy drugim biszkoptem i zalewamy resztą masy serowej. Wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje. 4.POLEWA. Na parze rozpuszczamy 200 g czekolady wraz z olejem. Polewamy ciasto i odstawiamy na 10 min do lodówki aby polewa stężała. 5.ZDOBIENIA Z CZEKOLADY PLASTYCZNEJ. Rozpuszczamy 200 g mlecznej czekolady na parze, kiedy się już rozpuści ściągamy z ognia i dodajemy 70 g miodu. Tak przygotowana masę wylewamy na pergamin i zostawiamy na ok 3 godz. Po tym czasie zwijamy masę czekoladową i ugniatamy aż do uzyskania konsystencji plasteliny. Z tak przygotowanej masy zrobimy pożądane przez siebie ozdoby na tort. Ja zrobiłam róże, które ozdobiłam jadalnym brokatem. Ozdoby te wymagają dość dużo czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy jest tego wart. SMACZNEGO!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadtortsernikróżeczekolada plastyczna

Komentarze

Podobne przepisy


Tort czekoladowy z wiśniami

Dodane przez: alaaa

Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami z nalewki,...

Tort czekoladowy

Dodane przez: Mola1122

Tort czekoladowy

Pyszny mało słodki tort

tort czekoladowy

Dodane przez: majka190382

TORT CZEKOLADOWY

Jeśli czekolada to najlepsze co...

Tort czekoladowy

Dodane przez: mysza75

Tort czekoladowy

Lekki, puszysty, rozpływa się w...

Tort czekoladowo-waniliowy

Dodane przez: PolskaGotuje

Tort czekoladowo-waniliowy

Tort o którym niejeden z nas marzył...

Tort czekoladowy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tort czekoladowy

Tort przekładany masą czekoladowa,udekorowany...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE