ciasto:
*50 dag mąki
*12 dag cukru pudru
*5 jajek (2 całe i 3 żółtka)
*3 łyżki śmietany
*cukier waniliowy
*5 dag drożdży
masa makowa
*50 dag maku
*4 jajka
*1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
*1 i 1/2 łyżki bułki tartej
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*2 dag rodzynek
*1 łyżka posiekanych orzechów
*20 dag cukru
* 1 lub 2 łyżki miodu
Makowiec na cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę posiekać z margaryną i cukrem pudrem, dodać drożdże wymieszane ze śmietaną jajkami i szczyptą soli. Wszystko zagnieść.
2.Żółtka utrzeć z cukrem i miodem dodać sparzony i zmielony 3 razy mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ubitą pianę i resztę składników.
3.Ciasto podzielić na 3 równe części, rozwałkować pierwszą część, rozłożyć w blaszce. Następnie rozsmarować 1/2masy makowej . Kolejną część ciasta rozwałkować, ułożyć na maku. Resztę masy wykładamy i przykrywamy ostatnią częścią rozwałkowanego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na 12 h. Następnie piec przez ok. 1 h w 180'C
Porady
Ciasto rozwałkowujemy od razu po wyrobieniu. Wyrasta ono razem z makiem w foremce.
Komentarze