Makowiec na cieście krucho-drożdżowym

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Prosty i pyszny makowiec, który zawsze się udaje

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    5 dag drożdży
    4 łyżki cukru
    2 jajka
    4 żółtka
    250 g masła
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    sól

    Mak:
    1/2 kg suchego maku
    60 g masła
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru
    100 g rodzynek
    100 g orzechów włoskich
    skórka pomarańczowa
    50 ml rumu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Ciasto

Makowiec na cieście krucho-drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalać gorąca wodą, odcedzić, zalać wrzątkiem i gotować pół godziny na małym ogniu. Odcedzić na sitku i ostudzić. Zmielić 3-krotnie, dodać 2 żółtka.
  • 2. Masło roztopić z cukrem, dodać do maku wraz z pokrojonymi orzechami, skórką pomarańczową i rumem. Ubić pianę z białek i dodać do masy makowej, wymieszać.
  • 3. Drożdże wymieszać ze śmietaną i łyżką cukru, masło pokroić w wiórka i połączyć wszystkie składniki. Wyrobić ciasto i podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej pergaminem o wym. 21x33 cm, przekładając masą makową. Piec ok 1 godziny w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem ew. zrobić polewę.

Porady

Do maku można dodać kilka kropel aromatu migdałowego. Ciasto nie jest zbyt słodkie, dlatego można dołożyć cukru wg upodobań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować