Makowiec na cieście krucho-drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak zalać gorąca wodą, odcedzić, zalać wrzątkiem i gotować pół godziny na małym ogniu. Odcedzić na sitku i ostudzić. Zmielić 3-krotnie, dodać 2 żółtka.
2.Masło roztopić z cukrem, dodać do maku wraz z pokrojonymi orzechami, skórką pomarańczową i rumem. Ubić pianę z białek i dodać do masy makowej, wymieszać.
3.Drożdże wymieszać ze śmietaną i łyżką cukru, masło pokroić w wiórka i połączyć wszystkie składniki. Wyrobić ciasto i podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej pergaminem o wym. 21x33 cm, przekładając masą makową. Piec ok 1 godziny w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem ew. zrobić polewę.
Porady
Do maku można dodać kilka kropel aromatu migdałowego.
Ciasto nie jest zbyt słodkie, dlatego można dołożyć cukru wg upodobań.
Komentarze