Makowiec na krucho-drożdżowym cieście

  • wyświetlono: 1381 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Wyjątkowy makowiec z dużą ilością bakalii . Jego smak i zapach przypomina mi świąteczne dni.Gdy się go upiecze to w domu roznosi się zapach drożdżowego ciasta i migdałów.Dla mnie niezastąpiony na świątecznym stole.

Agnieszka  Rec
  • 120min

Składniki

Ciasto:1/2 kg mąki,3 jajka,2 żółtka,10 dag cukru pudru,1 cukier waniliowy,3 łyżki kwaśnej śmietany,1 margaryna,5 dag drożdży+1 łyżeczka cukru
Masa makowa:
1/2 kg maku,6 jajek,10 dag cukru,3 łyżki bułki tartej,zapach migdałowy,2 garście posiekanych orzechów włoskich,2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze,5 dag rodzynek

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Makowiec na krucho-drożdżowym cieście

  • 1. Ciasto: W misce rozetrzeć drożdże z 1 łyżeczką cukru,dodać 1 łyżkę śmietany i 1 łyżkę mąki.Wszystko dokładnie wymieszać.Przykryć ściereczką i pozostawić do podrośnięcia na ok.15 min.w ciepłe miejsce.Przesianą mąkę dajemy na stolnicę i siekamy z margaryną ,dodajemy cukier puder,żółtka,jajka,wyrośnięte drożdże i pozostałą śmietanę.Zagniatamy dokładnie ciasto.Ciasto dzielimy na 3 równe części.Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy wykładamy 1 część rozwałkowanego na stolnicy ciasta,dajemy połowę masy makowej równo rozprowadzamy,dajemy 2 część rozwałkowanego na stolnicy ciasta,dajemy 2 część masy makowej ,równo rozprowadzamy i przykrywamy 3 częścią rozwałkowanego na stolnicy ciasta.Ciasto w blaszce pozostawiamy na ok.2,5 godz.do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni i pieczemy przez ok. 45-50 min.
    Masa makowa:Mak wypłukać,zalać wodą lub mlekiem i gotować przez ok.2-3 godziny.Gotowy przecedzić przez sitko,wystudzić.Zmielić w maszynce do mięsa na drobnych oczkach 2 lub 3 razy.Jajka ubić z cukrem na parze na gęsty puch .Ubijając wystudzić masę jajeczną.Dodawać powoli zmielony mak ucierając masę,następnie dodać bakallie,zapach,bułkę tartą i dokładnie wymieszać.

Porady

Każdą warstwę ciasta dobrze jest cienko posmarować białkiem(przed pieczeniem)aby masa makowa po upieczeniu nie odchodziła od ciasta.Gotowe ciasto potrzepać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciebakaliemakowiecboże narodzenieciasto krucho-drożdżowesmaki z dzieciństwaciasto do niedzielnej kawywypieki na świąteczny stół
 

Komentarze

Podobne przepisy

makowiec krucho-drożdżowy

Dodane przez: agarybak76

Makowiec krucho- drożdżowy

Zmodyfikowałam dwa przepisy i wyszedł...

.

Dodane przez: Anitka0804

Makowiec w cieście krucho - drozdżowym

To ciasto nie ma sobie równych!...

Makowce krucho-drożdżowe

Dodane przez: ewelka93

Makowce krucho-drożdżowe

Przez długi okres zachowuje kruchość.

Makowiec na drożdżowym spodzie

Dodane przez: ewiczka2304

Makowiec na drożdżowym spodzie

Choć nie przepadam za makowcami...

makowiec

Dodane przez: ania-gotuje

Świąteczny Makowiec krucho drożdżowy z bakaliami

Ten przepis to efekt moich wieloletnich...