Makowe ciastka

4.49 (155 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Ciasteczka z mielonym makiem przekładane powidłami śliwkowymi.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 250 g masła
    130 g cukru
    300g mąki
    200 g mielonego suchego maku
    2 małe jajka

    powidła śliwkowe do przekładania
Wystaw ocenę:

4.49 (155 ocen)

Makowe ciastka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, suchy mielony mak, dodać masło, cukier, jajka, zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny (można nawet na całą noc). Wyjąć na podsypaną mąką deskę, posypać po wierzchu lekko mąką. Wałkować na grubość ok. 0,4 - 0,5 cm. Wykrawać kieliszkiem małe kółka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 10 minut.
  • 2. Ostudzone sklejać po dwa ze sobą smarując je powidłami śliwkowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Mak Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować