Ciasto Grylażowe

4.49 (180 ocen)

Pyszne ciasto z dużą ilością orzechów na które przepis pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"

Składniki:

  • Upiec dwa biszkopty jasne (ja upiekłam jeden grubszy i przekroiłam na pół).

    Ciasto waflowe:
    7 białek
    25 dag cukru
    25 dag orzechów krojonych
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 płaty wafla

    Masa:
    1/4 szklanki wody
    10 - 15 dag cukru
    1 łyżka kakao
    35 dag masła

    Dodatkowo:
    powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Ciasto grylażowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto waflowe:
    Wafle rozłożyć na 2 blaszkach (25/35 cm.) wielkości biszkoptów, w razie potrzeby uzupełnić brakujące miejsca kawałkami wafla. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wmieszać orzechy, proszek do pieczenia, wymieszać, wyłożyć na wafle. Upiec w temp. 170*C przez ok. 25 min.
  • 2. Masa:
    Wodę, cukier, kakao roztrzepać i zagotować. Masło utrzeć, dodając przestudzone kakao. Wymieszać i podzielić na 2 części.
  • 3. Przełożenie ciasta:
    Ciasto waflowe - 1/2 masy - biszkopt - powidła - biszkopt - 1/2 masy - ciasto waflowe (waflem do góry).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Powidła śliwkowe Orzechy Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować