Ciastka makowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kruche ciasteczka z makiem o lekko pomarańczowym aromacie, świetne do herbaty czy kawy. Ciasteczka możesz zapakować w ładne pudełeczko i będzie słodkim upominkiem, np. świątecznym.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 200 g masła
    140 g cukru
    1 żółtko
    330 g jasnej mąki orkiszowej
    1 pomarańcza, skórka i sok
    2 łyżki mielonego, suchego maku

    lukier
    kolorowe ozdoby cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło włóż do misy robota, dodaj cukier i utrzyj do białości. Dodaj żółtko, sok i skórkę z pomarańczy. Ucieraj, aż składniki się połączą. Dodaj mąkę i mak, ucieraj aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 1 godzinę.
  • 2. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • 3. Blat posyp mąką, ciasto podsypuj lekko mąką i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Metalowymi foremkami wycinaj dowolne kształty. Piecz 10-12 minut.
  • 4. Schłodzone ciastka możesz polukrować i posypać posypką cukrową lub zrobić inną dowolną polewę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować