Kruche ciasteczka z makiem o lekko pomarańczowym aromacie, świetne do herbaty czy kawy. Ciasteczka możesz zapakować w ładne pudełeczko i będzie słodkim upominkiem, np. świątecznym.
1 godz. 20 min
Składniki:
200 g masła
140 g cukru
1 żółtko
330 g jasnej mąki orkiszowej
1 pomarańcza, skórka i sok
2 łyżki mielonego, suchego maku
Ciastka makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło włóż do misy robota, dodaj cukier i utrzyj do białości. Dodaj żółtko, sok i skórkę z pomarańczy. Ucieraj, aż składniki się połączą. Dodaj mąkę i mak, ucieraj aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 1 godzinę.
2.Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
3.Blat posyp mąką, ciasto podsypuj lekko mąką i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Metalowymi foremkami wycinaj dowolne kształty. Piecz 10-12 minut.
4.Schłodzone ciastka możesz polukrować i posypać posypką cukrową lub zrobić inną dowolną polewę.
Komentarze