Makaron ze szpinakiem i cukinią

4.48 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam gotować dla swoich znajomych. Zależy mi na tym, aby jedzenie było nie tylko smaczne, ale i kolorowe. W kuchni często eksperymentuję, a ta potrawa też jest jednym z moich pomysłów.

Składniki:

  • 25 dag makaronu
    1/2 kg świeżego lub mrożonego szpinaku
    10 dag pieczarek
    1 mała cukinia
    200 ml śmietany 12-proc. lub jogurtu naturalnego
    4 łyżki masła
    olej
    4 krople sosu sojowego
    sól
    pieprz
    dowolne zioła
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.48 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron ze szpinakiem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Zioła myjemy i dokładnie osuszamy. Pieczarki oczyszczamy, obieramy i kroimy w plasterki.
  • 2. grube plastry i podsmażamy na oleju. W osobnym naczyniu rozpuszczamy masło, wrzucamy pieczarki i drobno posiekany czosnek i dusimy.
  • Makaron ze szpinakiem i cukinią 3. Gdy pieczarki puszczą sok, dodajemy drobno pokrojony świeży lub rozmrożony szpinak i cukinię. Dusimy ok. 15- -20 minut. Doprawiamy solą,
    pieprzem, ziołami i sosem sojowym. Wlewamy śmietanę i zagotowujemy.
  • 4. Szpinak wykładamy na makaron. Danie możemy posypać startym żółtym serem.

Porady

● Doskonałym dodatkiem smakowym i dekoracyjnym do makaronu jest starty twardy ser parmezan. ● Makaron ze szpinakiem i cukinią możemy podać w formie zapiekanki. Przyrządzamy sos beszamelowy, którym polewamy potrawę i zapiekamy w piekarniku około 15 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować