Dziś zapraszam na grzybowe szaleństwo! Makaron ze świeżymi grzybami. Pyszne, aromatyczne danie o intensywnym smaku. Jeśli lubicie grzyby musicie koniecznie spróbować! Sezon grzybowy trwa więc zapraszam do lasu!
40 min
Składniki:
Składniki:
◦200 g makaronu pappardelle
◦300 g świeżych grzybów leśnych np. podgrzybków
◦2 szalotki
◦2 ząbki czosnku
◦3 łyżki masła
◦świeży tymianek
◦250 ml bulionu grzybowego
◦50 ml śmietanki 30 lub 36%
◦sól
◦pieprz
Makaron ze świeżymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Grzyby oczyszczamy i kroimy na pół lub w ćwiartki. Szalotki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i podsmażamy grzyby ok. 7-10 minut. Pod koniec delikatnie solimy. Na drugiej patelni albo w rondelku rozpuszczamy pozostałe masło i podsmażamy szalotki i przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy o połowę. Dodajemy śmietankę, podsmażone grzyby i 1 łyżkę świeżych listków tymianku. Dusimy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy delikatnie i podajemy.
Komentarze