Makaron ze świeżymi grzybami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dziś zapraszam na grzybowe szaleństwo! Makaron ze świeżymi grzybami. Pyszne, aromatyczne danie o intensywnym smaku. Jeśli lubicie grzyby musicie koniecznie spróbować! Sezon grzybowy trwa więc zapraszam do lasu!

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦200 g makaronu pappardelle
    ◦300 g świeżych grzybów leśnych np. podgrzybków
    ◦2 szalotki
    ◦2 ząbki czosnku
    ◦3 łyżki masła
    ◦świeży tymianek
    ◦250 ml bulionu grzybowego
    ◦50 ml śmietanki 30 lub 36%
    ◦sól
    ◦pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron ze świeżymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron ze świeżymi grzybami 1. Przygotowanie:
    Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Grzyby oczyszczamy i kroimy na pół lub w ćwiartki. Szalotki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i podsmażamy grzyby ok. 7-10 minut. Pod koniec delikatnie solimy. Na drugiej patelni albo w rondelku rozpuszczamy pozostałe masło i podsmażamy szalotki i przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy o połowę. Dodajemy śmietankę, podsmażone grzyby i 1 łyżkę świeżych listków tymianku. Dusimy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy delikatnie i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować