Makaron z tuńczykiem i warzywami

4.5 (178 ocen)

Danie można podawać zarówno jako lekki obiad oraz jako sałatkę na ciepło. To bogactwo smaków i kolorów;)

Składniki:

  • 250g makaronu świderki,
    2 jajka,
    puszka tuńczyka w oleju,
    łyżka kaparów,
    4 małe pomidorki,
    250g brokułów,
    150ml jogurtu naturalnego,
    100ml majonezu,
    ząbek czosnku,
    sól, pieprz,
    2 łyżki czarnych oliwek,
    szczypta cukru,
    1/2 pęczka bazylii,
    łyżka soku z cytryny.
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z tuńczykiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, oskubać, pokroić w ósemki. Brokuły umyć, podzielić na różyczki, gotować ok. 5 min w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru. Tuńczyka, kapary i oliwki odsączyć. Wszystko przełożyć do jednej miski, dodać umyte, pokrojone w ósemki pomidory. Majonez zmieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać kapary i rozdrobnionego tuńczyka, wymieszać. Składniki polać sosem, posypać oliwkami i świeżą bazylią. Doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Makaron Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować