Jest to moja propozycja na pyszny, kolorowy i sycący obiad.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
25 dag makaronu rurki
2 puszki tuńczyka w oleju w kawałkach
2 duże marchewki
2 cebule
4 ząbki czosnku
pół puszki kukurydzy
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
zioła prowansalskie według uznania
bazylia suszona według uznania
oregano suszone według uznania
Makaron z tuńczykiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w małą kostkę. Marchewki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę przesmażamy, wrzucamy marchewkę i ponownie przesmażamy. Następnie podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie nadmiar wody odparowujemy.
2.W między czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron do miękkości. Miękki dokładnie odcedzamy.
3.Do miękkich warzyw dodajemy ugotowany makaron, odsączonego tuńczyka i kukurydzę, mieszamy, dodajemy przyprawy i zioła i chwilę przesmażamy, tak żeby składniki dokładnie się połączyły.
Komentarze