makaron z tuńczykiem i warzywami

4.49 (187 ocen)

  • 20 min

Pyszna propozycja na szybki obiad

  • 20 min

Składniki:

  • dla 4 osób:

    2 puszki tuńczyka (w dużych kawałkach),

    mały słoiczek koncentratu pomidorowego (może być przecier, passata albo pomidory z puszki),

    1-2 marchewki,

    pietruszka,

    ćwierć małego selera korzeniowego lub 2 gałązki selera naciowego,

    kilka łyżek groszku (opcjonalnie; można użyć mrożonego lub konserwowego),

    kilka łyżek kukurydzy (opcjonalnie),

    mała cebula,

    2 ząbki czosnku,

    sól, pieprz, natka pietruszki, świeża bazylia

    makaron do podania
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Makaron z tuńczykiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tuńczyka, kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. W czasie gotowania makaronu przyrządzić warzywa: marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę i czosnek drobno posiekać. Jarzyny szybko przesmażyć na małej ilości tłuszczu (czosnek wrzucić ostatni), dodać kukurydzę, groszek i tuńczyka, zalać wszystko koncentratem pomidorowym i dolać wody (ok.1/2 - 3/4 szklanki). Doprawić, zamieszać i poczekać chwilkę, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać natkę pietruszki i bazylię. Sos podawać z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Ryby Tuńczyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować