Makaron razowy z łososiem, pesto z pietruszki i oliwkami

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Jest to wersja sałatkowa - makaron na zimno z pesto, łososiem i oliwkami. Kolorowo i zdrowo.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron (razowy, małe kokardki): 200 gramów
    - oliwa z oliwek (extra vergin): 70 mililitrów
    - czosnek (ząbki): 2 sztuki
    - natka pietruszki (świeża): 1 pęczek
    - sok z cytryny: 3 łyżki
    - sól (morska): 1 łyżeczka
    - pieprz (świezo mielony): 0.33 łyżeczki
    - ser (parmezan): 3 łyżki
    - oliwki (czarne): 10 sztuk
    - oliwki (zielone): 10 sztuk
    - łosoś (wędzony, w plastrach): 100 gramów
    - orzechy (pinii): 1 łyżka
    - cytryna (do ozdoby): 3 plastry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron razowy z łososiem, pesto z pietruszki i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron z łososiem, pesto z pietruszki i oliwkami 1. * garść orzeszków piniowych
    * cytrynka do ozdoby
    Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy wg czasu podanego na opakowaniu, odcedzić na sicie, przelać wodą,a potem przełożyć do miski.. Czosnek pokroić i zmiksować z posiekaną pietruszka i sokiem z cytryny, stopniowo dolewając oliwę. Doprawić szczyptą soli i pieprzem. Makaron wymieszać z sosem pietruszkowym, 2 łyżkami parmezanu i oliwkami. Rozdzielić na talerze, dodać pokrojone kawałki łososia, posypać jeszcze resztą parmezanem (oczywiście można więcej), orzeszkami, udekorować cytrynką. Łososia równie dobrze można wymieszać z wszystkimi składnikami od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Makaron Natka pietruszki Oliwki Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować