Makaron z pesto z pietruszki

4.5 (164 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis jest bardzo łatwy i nie wymaga długiego przebywania w kuchni. Pesto można wykorzystać nie tylko do makaronu, ale także do grzanek, nadziewania mięsa, przygotowywania sosów itd.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - natka pietruszki: 1.5 szklanki
    - ząbek czosnku: 1 sztuka
    - ziarna słonecznika: 3 łyżki
    - olej ze słonecznika lub oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - sól morska, świeżo zmielony pieprz: 1 szczypta
    - tarty parmezan: 2 łyżki
    - makaron: 20 dekagramów
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z pesto z pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziarna słonecznika uprażyć (bardziej podgrzać) na suchej patelni (uważać, żeby się nie przypaliły!). Odstawić do wystudzenia. Do misy robota przełożyć pietruszkę, dodać czosnek, ziarna słonecznika, sól, pieprz i zmiksować (nie za mocno). Do zmiksowanych ziół dodać olej i parmezan, tak żeby miało najbardziej odpowiednią (dla nas) konsystencję i utworzyło gęsty sos. Wymieszać. Ewentualnie dodać trochę soku z cytryny. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i ciepły wymieszać z pesto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować