Majonez domowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Moja babcia ucierała go w makutrze ,moja mama robiła go mikserem a ja robię przy pomocy robota.Majonez jest super nie wyobrażam sobie sałatki jarzynowej bez majonezu domowej roboty.Nie szukam nowych przepisów nie eksperymentuję bo ten przepis jest najlepszy.Jest gęsty i aksamitnyi pyszny.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    5 jajek najlepiej domowe( 3 jajka ugotowane na twardo i 2 żółtka surowe)
    olej kujawski
    musztarda delikatesowa używam KAMIS
    sól i pieprz do smaku
    odrobina cukru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Majonez domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy robota wrzucam trzy ugotowane żółtka, dodaję dwa surowe i zaczynam ucierać ,dodaje odrobinę cukru ,i zaczynam od jednej łyżeczki musztardy, aż do połączenia się
    składników. Nie przerywając ubijania do żółtek dodaję po parę kropli oleju dodając kolejne dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez żółtka. Gdy żółtka zaczną gęstnieć,
    Po dodaniu kilkunastu kropel oleju zauważymy, że majonez robi się coraz gęstszy. To znak, że możemy zacząć dodawać go cienkim strumieniem nie przerywając ucierania. Co jakiś czas dodaję łyżeczkę musztardy i soli do smaku (Trzeba skosztować wg swojego uznania).Po dodaniu mniej więcej 3/4 ilości oleju majonez będzie bardzo gęsty. Majonezu można robić ile się potrzebuje ja
    robię zawsze z około pół litra oleju a na święta robię więcej. Jak zostanie to można zrobić pastę z jajek lub sos tatarski.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować