Tort trzy smaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Margarynę utrzeć, dodać cukier, żółtka oraz mąkę pszenną.
Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną z proszkiem, amoniakiem oraz pianę z białek i lekko wymieszać.
Ciasto podzielić na trzy części
Do 1- dodać orzechy
Do 2 - dodać kokos i olejek cytrynowy
Do 3 - dodać mak
Każde ciasto piec osobno dzielić ciasto na dużą blachę oraz na małą foremkę w kształcie serca
Piec 20 minut w temperaturze 170
2.Masa orzechowa
Orzechy sparzyć mlekiem i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodać łyżką orzechy, ciągle ucierając
Masę należy podzielić tak żeby wystarczyło na przełożenie dużych placków oraz serca
3.Przełożenie tortu
Placek orzechowy - masa orzechowa - placek kokosowy - masa orzechowa - placek makowy
Tak samo należy przełożyć placki w kształcie serca a następnie ułożyć go na górze dużego ciasta
4.Dekoracja tortu
Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody. Śmietanę kremówkę ubijamy pod koniec dodajemy żelatynę. Gotową śmietaną z pomocą szprycy dekorujemy boki tortu a następnie drobno startą czekoladą posypujemy górę tortu. Dodatkowo użyte są żywe róże do dekoracji
Komentarze