Łosoś na puree ziemniaczanym z salsą paprykową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Potrawa wyróżniona druga nagrodą na konkursie gastrnomicznym

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 filety z łososia
    3 cebule
    2 cytryny
    4 łyżki cukru
    olej do smażenia
    sól
    pieprz cytrynowy
    1 kg ziemniaków
    200 ml śmietanki 30-36%
    2 łyżki masła
    kilka listków mięty
    2 czerwone papryki
    2 zółte papryki
    2 pomarańcze
    2 limonki
    imbir
    miód do smaku
    kolendra lub natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z ryb

Łosoś na puree ziemniaczanym z salsą paprykową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PUREE:
    Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, odparować. Ugniatać z dodatkiem masła. Dodać skórkę z 1 cytryny i posiekaną mięte. Na koniec delikatnie wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku.
  • 2. ŁOSOŚ:
    Filety umyć, osuszyć, wyjąć ości, obłożyć cebulą, posypać cukrem, odstawić na chwilę. Przed smażeniem ściągnąć cebulę, doprawić solą i pieprzem cytrynowym, Smażyć filety obłożone cytryną.
  • 3. SALSA:
    Pomarańcze, cytrynę i limonkę wyszorować. Zetrzeć skórkę z pomarańczy, ze wszystkich cytrusów wycisnąć osobno sok. Na patelnii podsmażyć cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, zalać sokiem z cytrusów. Dusić pod przykryciem, pod koniec dodać miód, skórkę z pomarańczy i imbir. Zredukować. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować