Grillowany łosoś na puree z groszku z salsą z mango

4.5 (174 ocen)

  • 40 min

Prawdziwa eksplozja smaków. Danie do które chce się wracać.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 filety z łososia ze skórą
    sól morska świeżo zmielona (do smaku)
    czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)
    Puree z groszku:
    500 g groszki (mrożonego lub świeżego)
    1 łyżka masła
    sól morska
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1/2 łyżki soku z cytryny
    1/2 łyżeczki świeżo startej skórki z cytryny
    Salsa:
    1 czerwona papryka
    1 mango
    1 łyżka oleju
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 cebulki dymki (ze szczypiorem)
    1 łyżka soku z cytryny
    sól morska świeżo zmielona (do smaku)
    czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Grill

Grillowany łosoś na puree z groszku z salsą z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Salsa: Mango obrać i razem z papryką pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekaną dymkę, olej, natkę, sok z cytryny. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
  • 2. Puree: Groszek ugotować do miękkości. Odcedzić. Do gorącego groszku dodać masło, natkę, sok i skórkę startą z cytryny. Zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Łosoś: Łososia oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na grillu elektrycznym lub grillowej patelni, z obu stron po około 4-5 minut (w zależności od grubości).
    Danie podawać z cząstkami cytryny.

Porady

Łososia grillujemy najpierw od strony skóry. Aby był soczysty, należy grillować go jedynie do miękkości z każdej strony. Zbyt długo trzymany na grillu będzie suchy i niesmaczny. Pietruszkę w salsie można zastąpić ulubionymi ziołami. Odpowiednia będzie mięta, kolendra lub bazylia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować