Pieczony łosoś z salsą pomidorowo-paprykową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Łososia myjemy, suszymy, dzielimy na 4 kawałki, doprawiamy solą, pieprzem oraz 1 kostką czosnkową. Do naczynia żaroodpornego układamy łososia i polewamy oliwą oraz sokiem z cytryny. Całość przykrywamy folią aluminiową – lepiej się piecze pod przykryciem, nie wysycha. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.
2.W międzyczasie przygotowujemy salsę. Paprykę, pomidory, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy olej, podgrzewamy i dodajemy cebulę, wyciśnięty czosnek – dusimy na małym ogniu około 3 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę i dalej dusimy. Dodajemy pokrojone pomidory, sos pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, dusimy i mieszamy. Na koniec doprawiamy chilli, octem balsamico i dusimy chwilę.
3.Upieczonego łososia układamy na talerzu i nakładamy na każdy kawałek sos salsa. Podajemy z ugotowanym brokułem.
Komentarze