Pieczony łosoś z salsą pomidorowo-paprykową

0 (0 ocen)

  • 20 min

Prosty przepis na łososia w salsie pomidorowej.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:

    1 duży filet z łososia bez skóry i ości

    sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

    czosnek w kostce,

    ½ cytryny,

    łyżka oliwy

    salsa :

    2 małe papryki,

    2 pomidory,

    1 cebula,

    2 ząbki czosnku,

    1 mały sos pomidorowy ,

    Olej,

    Sól, Pieprz, Chilli,

    Ocet balsamico,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony łosoś z salsą pomidorowo-paprykową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Łososia myjemy, suszymy, dzielimy na 4 kawałki, doprawiamy solą, pieprzem oraz 1 kostką czosnkową. Do naczynia żaroodpornego układamy łososia i polewamy oliwą oraz sokiem z cytryny. Całość przykrywamy folią aluminiową – lepiej się piecze pod przykryciem, nie wysycha. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.
  • 2. W międzyczasie przygotowujemy salsę. Paprykę, pomidory, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy olej, podgrzewamy i dodajemy cebulę, wyciśnięty czosnek – dusimy na małym ogniu około 3 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę i dalej dusimy. Dodajemy pokrojone pomidory, sos pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, dusimy i mieszamy. Na koniec doprawiamy chilli, octem balsamico i dusimy chwilę.
  • 3. Upieczonego łososia układamy na talerzu i nakładamy na każdy kawałek sos salsa. Podajemy z ugotowanym brokułem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować