Łopatka z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mięso dokładnie opłukać, wytrzeć ręcznikiem jednorazowym, mięso oczyścić z błon. Pokroić na kawałki. Delikatnie rozwałkować wałkiem do mięsa.
2.W ciepłej wodzie rozpuścić peklosól, cukier, żelatynę, dodać odrobinę pieprzu prawdziwego. Zalać mięso, dokładnie wyrabiać aby woda została wchłonięta a całość zaczęło się kleić do rąk. Mięso włożyć do garnka, przykryć, odstawić do lodówki na 48 godz. W tym czasie przewrócić mięso 3 razy.
3.Wyjąć mięso z lodówki, wkłdaać do woreczka a następnie do szynkowaru. W szynkowarze ubijać mięso warstwami wewnątrz woreczka. Robić to dokładnie aby pomiędzy kawałkami mięsa nie było szczelin z powietrzem. Po ubiciu mięsa górną część woreczka skręcić, zawiązać sznurkiem. Zamknąć szynkowar. Szynkowar wstawić do garnka z wodą, która ma sięgać powyżej poziomu wsadu. Włożyć termometr. Parzyć około 2 godz w temperaturze 80 stopni. Po zakończeniu procesu parzenia, szynkowar wstawić do zimnej wody a następnie do lodówki na 12 godz. Wyjąć szynkę, pokroić na plasterki, ułożyć na półmisku.
Komentarze