Golonka z szynkowaru

4.52 (154 ocen)

  • 6 godz.

Szynkowar był na wyposażeniu prawie każdej kuchni przed trzydziestu laty,teraz znowu wraca moda na potrawy w nim przygotowane

  • 6 godz.

Składniki:

  • golonka do 1kg
    1 łyżeczka peklosoli
    pierz do smaku
    6-7 ziaren kolendry
    ząbek czosnku
    pół łyżeczki majeranku
    szczypta kardamonu,gałki muszkatałowej,imbiru
    1/4 szkl.zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.52 (154 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Golonka z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, odciąć skórę,oddzielić od kości,pociąć na małe części.Włożyc do misy malaksera,dodac wszystkie przyprawy,dolać wodę,ustawić na małe obroty na ok.10-15 min,aż do zauważenie że mięso robi się lekko kleiste.Przełożyć do specjalnego woreczka do szynkowaru,mocno zawiązać ,włożyć do szynkowaru i odstawić na min 3-3,5 h do lodówki.Po tym czasie wlaćwodę do dość dużego garnka(żeby zmieścił się sznkowar).Wody musi być ok.2 cm powyżej poziomu wsadu szynkowara.Podgrzewac aż do uzyskania temp.85 stopni C.Przez 1.5-2 h utrzymywać temperaturę 80-85 stopni.Po tym czasie wyciągnąć szynkowar,odstawić najlepiej na noc do wystudzenia.Otwierać szynkowar całkowicie zimny.Otrzymana wędlina świetnie nadaje się na kanapki.Smacznego:)

Porady

Mięso do szynkowara musi być trochę mocniej doprawione ,gdyż w procesie parzenia traci na ostrości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować