Schab z szynkowaru

  • wyświetlono: 11569 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Kiedy mamy już dość wędlin z konserwantami, czas na przyrządzenie własnej wędliny. Smaczna i naprawdę prosta której zapachem i smakiem można delektować się na długi czas. Każdemu gorąco polecam zaopatrzenie się w szynkowar i DO DZIEŁA !

DSC_3377_Perfect365

Składniki

- 1 kg schabu bez kości
- 500 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- ziele angielskie
- 1-2 łyżki pieprzu
- 1 łyżeczkę cukru
- 1 łyżka soli peklującej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka kolorowego czosnku

Sposób przygotowania przepisu:

Schab z szynkowaru

  • 1. Do wody wrzucamy czosnek, liść laurowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy przez 15 min. Następnie odstawiamy do przestygnięcia i dodajemy sól peklującą.
  • 2. Schab płuczemy pod zimną wodą. Osuszamy następnie nakłuwamy tak aby smak przypraw doszedł do każdego kawałka mięska i zlewamy wodą z przyprawami w pojemniku. Mięso powinno być ściśle ułożone i przykryte w całości wodą. Zostawiamy na ok 4 dni w lodówce.
  • 3. Kiedy mięsko mamy już zapeklowane nacieramy je kolorowym czosnkiem. Do szynkowaru wkładamy woreczek i przekładamy samo mięsko. Zakręcamy woreczek a następnie przyciskamy sprężyną i zamykamy szynkowar.
  • 4. Wodę w garnku doprowadzamy do temperatury 80 stopni i w niej parzymy schab w szynkowarze przez ok 2h. W momencie kiedy osiągniemy pożądaną temperaturę możemy przełożyć termometr do szynkowaru. Po ok 2 h schab powinien osiągnąć temperaturę 70 stopni.
  • 5. Szynkowar przelewamy chłodną wodą. Chłodzimy a następnie odstawiamy do lodówki na min. 12h. Polecam jednak ok. 20 :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzu

Komentarze

Podobne przepisy

gotowa szyneczka

Dodane przez: W kuchni Danusi

SZYNKA Z INDYKIEM I PAPRYKĄ W OSŁONKACH LUB...

Szynka ta jest robiona w szynkowarze...

Wędlina

Dodane przez: Mniam1

Schab z szynkowara

Schab przygotowany w szynkowarze...

image-18ea1ln

Dodane przez: Konto nieaktywne

DOMOWA SZYNKA WIEPRZOWA Z SZYNKOWARU

Domowa wędlina nie ma sobie równych!

szynka drobiowa - najprostsza (szynkowar)

Dodane przez: capri

szynka drobiowa - najprostsza (szynkowar)

Delikatna, soczysta, jak to w przypadku...

Szynka peklowana (szynkowar)

Dodane przez: olinek_82

Szynka peklowana (szynkowar)

Domowa, soczysta i delikatna w...

Schab z majerankiem z szynkowara

Dodane przez: Joanna Kryla

Schab z majerankiem z szynkowara

Wciąż eksperymentuję z wyrobem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE