• Leśny mech

    Dodane przez: hercik17

  • Odkąd zobaczyłam to ciasto na blogu "przyjemność z pieczenia" wiedziałam że muszę je wypróbować.Kusiło mnie swoim nietypowym wyglądem i przepięknym,wiosennym kolorem.No i mogę powiedzieć,że ciasto jest rewelacyjne.W środku wilgotne,przyjemne i nie za słodkie.

    Zdjęcia i filmy dodane przez innych użytkowników

    Składniki

    Ciasto:
    450 g mrożonego szpinaku
    250 g cukru
    3 duże jajka
    1 szklanka oleju
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanki mąki krupczatki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    300 ml śmietany 36%
    2 śmietanki fixy
    2 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    owoc granatu

  • Sposób przygotowania

    1.

    Ciasto: Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody.Do miski wybijamy jajka,dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy pomału olej,nie przerywając miksowania.Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Na koniec dodajemy szpinak,delikatnie mieszamy.Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180'C przez 1 godzinę lub do tak zwanego "suchego patyczka".Studzimy.

    2.

    Śmietanę ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy fixy i cukier puder. Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy odciętą górną część na okruszki.Na ciasto wykładamy śmietanę,posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią,aby nie odpadały.Całość posypujemy pestkami granatu

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, slodkie_zycie, leśny mech ciasto
  • Polecamy:

  • Powiązane strony

  • dodaj komentarz 32 komentarze
    • RedakcjaPP
      2013-05-19T17:42:30+02:00 RedakcjaPP
      Wygląda fantastycznie.
      A smakowo? Herciku, czy czuć ten szpinak w cieście? Połączenie go z bitą śmietaną jest trafione?
      Basia
    • justi2401
      2013-05-19T17:42:38+02:00 justi2401
      Nigdy w życiu nie próbowałam zrobić ciasta ze szpinakiem, a szkoda, bo wygląda naprawdę rewelacyjnie i z przepisu zapowiada się na prawdę smacznie. Na szczęście nigdy nie jest za późno na naukę :) Pozdrawiam :)
    • hercik17
      2013-05-19T19:22:12+02:00 hercik17
      Szpinak jest niewyczuwalny,ciasto jest na prawdę fantastyczne i bardzo łatwe w przygotowaniu.Wszyscy byli zachwyceni i ciasto zniknęło w jedno popołudnie :) Zdecydowanie wszystkim polecam.
    • monikaT83
      2013-05-19T21:22:34+02:00 monikaT83
      Rzeczywiście przyciąga uwagę:) wyglada wspaniale:)
    • Cukiereczek
      2013-05-20T08:23:09+02:00 Cukiereczek
      Ja jakiś czas temu też zrobiłam swoją "Szpinakową fantazję" :) Ciasto ze szpinaku jest naprawdę pycha :) a twoje prezentuje się rewelacyjnie :)
    • Camelia_
      2013-05-20T08:51:51+02:00 Camelia_
      Wrzucam do wypróbowania...
    • Bilcia
      2013-05-20T09:15:40+02:00 Bilcia
      No musiałam zapisac sobie bo i nazwa i ciacho super :)
    • karolajll
      2013-05-20T11:53:45+02:00 karolajll
      Pięknie się prezentuje, tak wiosennie :)
    • Gość
      2013-07-07T20:47:50+02:00 Gosia (gość) IP: 178.219.*.*
      dzisiaj jadłam przepyszne:)
    • dollcia19
      2013-07-31T08:12:31+02:00 dollcia19
      Jadłam jest przepyszne! Szpinaku nie czuć, a kolor zielony dla wszystkich stanowił zagadkę :) Polecam do zrobienia i skosztowania.
    • nadia180
      2013-08-17T18:38:06+02:00 nadia180
      Komentarz został usunięty przez moderatora
    • nadia180
      2013-08-17T18:38:07+02:00 nadia180
      Przez przypadek kliknęłam na garnuszek, więc nie pozostaje mi nic innego jak w najbliższym czasie go zrobić ;-)
    • nadia180
      2013-09-06T22:45:17+02:00 nadia180
      Ciacho wypróbowane. Zmieniłam tylko masę. Wyszło przepyszne i w moim przypadku baaaaardzo słodkie :-) Polecam z czystym sumieniem.
    • Katarzyna Janeczko
      2013-09-07T21:55:53+02:00 Katarzyna Janeczko
      No chyba i na mnie pora wypróbować to ciacho :) może na dniach, w wolnej chwili się skuszę :)
    • Katarzyna Janeczko
      2013-10-05T10:34:06+02:00 Katarzyna Janeczko
      Dziś jest ten dzień , lecę po składniki :) Nie mogę się doczekać kiedy spróbuje :)
    • martula85
      2013-10-05T10:39:29+02:00 martula85
      rewelacyjnie wyglada:)
    • Katarzyna Janeczko
      2013-10-05T20:45:58+02:00 Katarzyna Janeczko
      Ciasto rewelacja :) Postaram się jutro zrobić w miarę dobre zdjęcie i wstawię, bo dziś tryb nocny i nie widać tego efektu od lampy :( chociaż moje i tak nie jest takie piękne jak Twoje :)
    • Bree25
      2014-11-16T18:03:36+01:00 Bree25
      Świetnie smakuje rowniez z kremem na bazie mascarpone
    • artur71
      2015-07-03T22:58:34+02:00 artur71
      Cudownie wygląda, muszę wypróbować
    • Bożena1960
      2015-07-04T00:11:43+02:00 Bożena1960
      Pysznie wyglada i smakuje tak samo ;;)))
    • Marta76
      2015-07-05T18:52:17+02:00 Marta76
      Koniecznie muszę wypróbować. Wygląda pięknie
    • AngelikaO
      2015-08-20T06:54:23+02:00 AngelikaO
      Ciasto przepyszne i upieczone przeze mnie nie raz :-) Moja rodzina je uwielbia. Zmodyfikowałam tylko nieco masę :-) :-)
    • Gość
      2015-11-21T00:47:10+01:00 xxz (gość) IP: 89.77.*.*
      ja dodadkowo na ciasto połozyłam konfiture z żuawiny.
    • Gość
      2016-02-03T18:09:11+01:00 olaola (gość) IP: 178.218.*.*
      Polecam na samo ciaato dodac dzem z czarnej porzeczki a na to mase mascarpone ze smietana przepyszne!
    • Bożena1960
      2016-02-03T19:51:23+01:00 Bożena1960
      Ja też zrobiłam takie ciasto ale pod nazwą leśna polana.Bardzo sie bałam ale wyszło super .;) POZDRAWIAM.
    • Gość
      2016-03-28T19:16:47+02:00 KasiaS (gość) IP: 31.61.*.*
      Przepyszne ciasto. Naprawdę polecam, nie jest trudne a wygląda i smakuje cudownie. Moi dzisiejsi goście nie mogli się nadziwić. Dziękuję za przepis, napewno nie raz zagości na moim stole. Pozdrawiam.
    • Gość
      2016-04-17T10:41:15+02:00 gosc (gość) IP: 83.230.*.*
      ciasto jest przepyszne...wczoraj mialam okazje do sprobowac.wyglad nie zachecajacy do zjedzenia ale jak sie go sprobuje to chce sie wiecej...
    • Gość
      2016-05-20T15:26:33+02:00 Hancyk100 (gość) IP: 92.234.*.*
      Ciasto pyszne jadlam ale u kogos teraz chce wyprobowac sama czy na prostokatna blaszke trzeba zwiekszyc porcje 2 razy????
    • hercik17
      2016-05-25T09:15:00+02:00 hercik17
      Tak, na dużą formę trzeba podwoić składniki
    • Świeca Urszula
      2016-05-25T11:12:53+02:00 Świeca Urszula
      Wspaniałe cisto.))
    • Gość
      2016-09-09T09:09:48+02:00 Nocna (gość) IP: 91.231.*.*
      Dzis robie to ciasto....jestem przyslowiowa noga jesli chodzi o wypieki...ale sprobuje ...wizualizacja ciacha to ogromna zacheta

Dodane przez: hercik17

hercik17 420

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-05-19T16:57:30+02:00


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Przepis z magazynu: PP_08-2013

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »

Inne przepisy w kategorii