• Leśny mech

    Dodane przez: hercik17

  • Odkąd zobaczyłam to ciasto na blogu "przyjemność z pieczenia" wiedziałam że muszę je wypróbować.Kusiło mnie swoim nietypowym wyglądem i przepięknym,wiosennym kolorem.No i mogę powiedzieć,że ciasto jest rewelacyjne.W środku wilgotne,przyjemne i nie za słodkie.

    Zdjęcia i filmy dodane przez innych użytkowników

    Składniki

    Ciasto:
    450 g mrożonego szpinaku
    250 g cukru
    3 duże jajka
    1 szklanka oleju
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanki mąki krupczatki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    300 ml śmietany 36%
    2 śmietanki fixy
    2 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    owoc granatu

  • Sposób przygotowania

    1.

    Ciasto: Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody.Do miski wybijamy jajka,dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy pomału olej,nie przerywając miksowania.Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Na koniec dodajemy szpinak,delikatnie mieszamy.Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180'C przez 1 godzinę lub do tak zwanego "suchego patyczka".Studzimy. Masa: .

    2.

    Śmietanę ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy fixy i cukier puder. Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy odciętą górną część na okruszki.Na ciasto wykładamy śmietanę,posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią,aby nie odpadały.Całość posypujemy pestkami granatu

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, slodkie_zycie
  • dodaj komentarz 18 komentarzy

Dodane przez: hercik17

hercik17 241

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-05-19T16:57:30+02:00

4514 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Przepis z magazynu: PP_08-2013

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »