Szpinak  wielu osobom nie kojarzy się dobrze. A gdyby wykorzystać go do słodkich wypieków i ciasto ze szpinakiem podać wszystkim niejadkom, przemycając w nim składnik, którego nie lubią? Brzmi świetnie, szczególnie, że dzięki dodatkowi tych zielonych liści ciasto ma piękny kolor i jest bardziej wilgotne.

Leśny mech to obecnie najpopularniejsze ciasto z dodatkiem zielonych liści. To zielone placki przełożone kremem, po wierzchu posypane pestkami granatu. To oczywiście wersja podstawowa - zobacz leśny mech na różne sposoby, autorstwa naszych użytkowników – są tu zarówno ciasto z zieloną galaretkę, owocami zatopionymi w kremie czy z dodatkiem czekolady.

Ciasto ze szpinakiem – składniki

 

Postawą naszego ciasta jest oczywiście szpinak – najlepiej wykorzystać rozdrobniony mrożony (przed pieczeniem oczywiście rozmrożony) szpinak. Odciśnijmy go dobrze przed dodaniem do ciasta.

Reszta składników, by przygotować ciasto ze szpinakiem to klasyczne dodatki do słodkich wypieków – jajka, olej, cukier, mąka i środek spulchniający. Na foremkę o wymiarach 24x35cm potrzebować będziemy:

450 g szpinaku (waga mrożonego)

3 szklanki mąki (polecamy dodać mąkę pszenną i krupczatkę pół na pół)

1.5 szklanki oleju

5 jajek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 1/3 cukru

Ciasto ze szpinakiem  - przygotowanie

 

Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy tłuszcz i przesiane mąki, cały czas miksując. Z rozmrożonego szpinaku odciskamy wodę i dodajemy go do ciasta. Miksujemy do połączenia składników i wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto około godziny w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto ze szpinakiem kroimy na dwa placki.

Tak przygotowane ciasto-bazę możemy przełożyć kremem budyniowym, bitą śmietaną czy potraktować jak klasyczny biszkopt. Pamiętajmy, że placki można upiec z większej porcji w okrągłej tortownicy lub po prostu nie przekładać, a wierzch udekorować tylko dżemem, czekoladową polewą czy ubitą śmietaną.

Ciasto ze szpinakiem – wariacje

 

Dodatek warzyw do ciast nie jest niczym nowym - przeczytaj artykuł o ciastach z warzywami, warto więc pokombinować i z różnymi wariacjami słodkości ze szpinakiem. Na przykład połączenie banana i szpinaku, które znamy z zielonych koktajli, sprawdzi się także pod postacią ciasta, które dzięki tym dwóm składnikom będzie wilgotne i kolorowe – zobacz przepis na ciasto ze szpinakiem i bananem.

Inną naszą smakowitą propozycją na ciasto ze szpinakiem jest ciasto z dodatkiem marchewki i szpinaku. Tu również dodatek warzyw sprawia, że ciasto jest dłużej świeże, no i zdrowe, bo słodycz marchewki działa tu jak naturalny słodzik, możemy więc zmniejszyć ilość cukru i dodać korzenne przyprawy – goździki, imbir, kardamon czy cynamon, dzięki którym ciasto będzie jeszcze ciekawsze w smaku.

Szukasz więcej pomysłów na ciasta ze szpinakiem? Zobacz naszą galerię z 13 przepisami na ciasto szpinakowe