Leniwiec makowy, czyli szybka strucla makowa

4.49 (192 ocen)

  • 30 min

Szybkie i efektowne ciasto z makiem:) idealne na Boże Narodzenie, Wielkanoc jak i inne okazje.Moj syn Mateusz uwielbia je robic z mama.

  • 30 min

Składniki:

  • Z PODANYCH SKLADNIKOW WYJDA 2 DOSYC DUZE STRUCLE

    CIASTO
    1/2 kg mąki pszennej
    50 g świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    250 g masła albo margaryny
    1/2 szkl. gęstej śmietany
    1/3 łyżeczki soli
    2 jajka

    MASA
    1 puszka masy makowej 850g
    2-3 lyzki mleka
    mozna dodac rodzynki ( wczesniej namoczone)
    LUKIER
    1,5 szkl cukru pudru
    sok z cytryny

    DO POSMAROWANIA 1 BIAŁKO


Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Strucla Desery

Leniwiec makowy, czyli szybka strucla makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czeka na pieczenie 1. Mąkę przesiałam, dodałam sól i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Roztarłam rękami tak jak kruszonkę aż nie będzie widać grudek tłuszczu. Drożdże wkruszyłam do kubeczka i zasypałam cukrem,lekko roztarłam lyzeczka zeby zrobily sie płynne. Wlałam je do mąki z masłem, dodałam śmietanę i jajka - szybko zagniotłam elastyczne, dość miękkie ciasto - jeśli będzie się bardzo kleiło to trzeba jeszcze troszkę mąki. Ciasto nie musi leżeć i wyrastać .
  • strucla 2. Podzieliłam ciasto na 2 równe części. Każdą rozwałkowałam na dość duży prostokąt (ok. 3 - 5 mm grubości). Gotową masę makową, taką z puszki - byla lekko sucha dodalam mleka, ale to zalezy od masy.
    Białko roztrzepałam i posmarowałam nim oba płaty ciasta wewnatrz pod mase i na zewnatrz po zwinieciu. Masę podzieliłam na 2 części i po połowie rozsmarowałam na cieście. Zwinęłam ciasto w rulony. Przełożyłam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia - każdą struclę ułożyłam na oddzielnej blasze - spiralnie i luźno.
    Mateuszek pomagał mamie nakładac mase makaowa.:) oraz smarowac strucle białkiem.
  • smarowanie bialkiem 3. Wzdłuż jednego boku strucli zrobiłam nacięcia prawie przecinając - krojąc tak jakby na grube plastry i rozsuwając je lekko. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piekłam ok. 30 min..

  • gotowa strucla 4. Po upieczeniu ciasto wystudziłam i oblałam lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.

    STRUCLA MOZE LEKKO POPEKAC PODCZAS PIECZENIA ALE TO NIE WPLYWA NA JEJ SMAK.

Porady

Oprocz oblania strucli lukrem mozna rowniez posypac ja skandyzowana skorka pomaranczowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować