Lenia botwinka w słoiku

4.5 (187 ocen)

  • 15 min

Kawałek lata zamknięty w słoiku , aby zima mieć pyszna zupkę z buraczków i botwinki

  • 15 min

Składniki:


  • 2 bukiety botwinki
    4 szt buraczki młode dość duże
    4 cm chrzanu świeżego
    2 łyżki cukru
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki soli
    1 bukiecik koperku świeżego
    1 szklanka wody
    5 łyżek octu jabłkowego
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Lenia botwinka w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę myjemy pozbywamy się brzydkich liści. Buraczki młode obieramy. Botwinkę kroimy , buraki ścieramy na tarce duże oczka. Koperek kroimy drobno.Czosnek i chrzan świeży ścieramy na tarce małe oczka. Do miski wkładamy pokrojoną botwinkę, koperek, starte buraczki, chrzan i czosnek. Mieszamy.
  • 2. W szklance wody mieszamy sól i cukier - zawiesinę wlewamy do miski z warzywami. Mieszamy. Wlewamy ok 5 łyżek octu jabłkowego -mieszamy. Nasza botwinkę nakładamy do słoiczków. zakręcamy i pasteryzujemy ok 25 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować