LEMONIADA Z KASZY JĘCZMIENNEJ

0 (0 ocen)

  • 40 min

Postanowiłam Was dziś zaskoczyć. Kto pił napój na bazie kaszy jęczmiennej ręka do góry ! Ja miałam tę okazję i Was także zapraszam do degustacji.Przyznacie mi rację że już sam tytuł zastanawia co to za napój. Otóż przepis na tę orzeźwiającą lemoniadkę został przywieziony przez mojego wujka z jednej

  • 40 min

Składniki:

  • 6 szklanek wody
    1 torebka 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
    sok z 1,5 cytryny
    3 łyżki cukru- lub ewentualnie wg własnego smaku
    1 plaster kandyzowanego imbiru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje Lemoniada

Lemoniada z kaszy jęczmiennej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę wkładamy w woreczku do garnka, zalewamy wodą- tyle aby zakryło kaszę. Gotujemy ok 5 minut. Po tym czasie odcedzamy wodę, kaszę płuczemy, zalewamy 6 szklankami wody, dodajemy sok z cytryny i cukier, gotujemy na wolnym ogniu do pół godziny. Po ok 20 minutach dorzucamy imbir, dalej gotujemy jeszcze te brakujące 10 minut. Po ugotowaniu odcedzamy, odstawiamy na min 2 godziny do lodówki, podajemy zimne.
    Woda z gotowania kaszy ma przeważnie kolor lekko różowaty, dodatek cytryny ładnie go wybarwia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Imbir Kasza Kasza jęczmienna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować