Tradycyjna zupa ogórkowa przygotowana bez mięsa. Jest lżejsza, wyjątkowo prosta w przygotowaniu, ale równie smaczna i pożywna. Na pewno zadowoli gusta nawet największego smakosza.
Składniki:
500g ogórków kiszonych
2 marchewki
1 pietruszka
1 mała cebula
5-7 ziemniaków
1-2 liście laurowe
2-4 ziela angielskie
Sól, pieprz
Lekka zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy litrem wody, gotujemy do miękkości (w razie potrzeby dolewamy wody).
2.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w drugim garnku w lekko osolonej wodzie.
Ogórki kiszone ścieramy na tarce o grubych oczkach i gdy warzywa są już miękkie dodajemy do wywaru warzywnego. Doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy odcedzone ziemniaki i doprawiamy zupę solą oraz pieprzem.
Komentarze