Lekka zupa ogórkowa

5 (173 ocen)

Tradycyjna zupa ogórkowa przygotowana bez mięsa. Jest lżejsza, wyjątkowo prosta w przygotowaniu, ale równie smaczna i pożywna. Na pewno zadowoli gusta nawet największego smakosza.

Składniki:

  • 500g ogórków kiszonych
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 mała cebula
    5-7 ziemniaków
    1-2 liście laurowe
    2-4 ziela angielskie
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ogórki kiszone

Lekka zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy litrem wody, gotujemy do miękkości (w razie potrzeby dolewamy wody).
  • 2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w drugim garnku w lekko osolonej wodzie.
    Ogórki kiszone ścieramy na tarce o grubych oczkach i gdy warzywa są już miękkie dodajemy do wywaru warzywnego. Doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy odcedzone ziemniaki i doprawiamy zupę solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować