Chyba najbardziej znane węgierskie danie w Polsce.
Dla 10 osób
Składniki:
500 g pieczarek
500 g kiełbasy śląskiej albo parówkowej
3 różnokolorowe papryki
2 cukinie
2 duże cebule
3 duże ogórki kwaszone
1 puszka czerwonej fasoli
250 g koncentratu pomidorowego
2 szklanki zimnej wody
ketchup pikantny
przyprawa uniwersalna
sól, pieprz
olej do smażenia
1.Pieczarki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę także pokroić w kostkę. Warzywa posypać 1 łyżką przyprawy uniwersalnej. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na niej pieczarki z cebulą. Gdy pieczarki zmiękną przełożyć je do dużego garnka.
2.Papryki umyć, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę. Na taj samej patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć paprykę przez około 5 minut. W między czasie obrać cukinie i także pokroić ją w kostkę. Wrzucić na patelnię, posypać 1 łyżką przyprawy uniwersalnej i smażyć razem z papryką dalsze 5 minut. Całość przełożyć do garnka z pieczarkami.
3.Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przesmażyć chwilę na tej samej patelni. Wrzucić do garnka z warzywami.
4.Ogórki pokroić w kostkę, fasolę osączyć z zalewy i dodać do garnka z warzywami. Całość zamieszać.
5.Dodać koncentrat pomidorowy, około 200 g ketchupu ( wszytko zależy od tego jak pikantne dania, kto lubi), posolić, popieprzyć i podlać wodą. Całość gotować na wolnym ogniu około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Komentarze