• Dla 10 osób

Chyba najbardziej znane węgierskie danie w Polsce.

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 500 g pieczarek
    500 g kiełbasy śląskiej albo parówkowej
    3 różnokolorowe papryki
    2 cukinie
    2 duże cebule
    3 duże ogórki kwaszone
    1 puszka czerwonej fasoli
    250 g koncentratu pomidorowego
    2 szklanki zimnej wody
    ketchup pikantny
    przyprawa uniwersalna
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę także pokroić w kostkę. Warzywa posypać 1 łyżką przyprawy uniwersalnej. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na niej pieczarki z cebulą. Gdy pieczarki zmiękną przełożyć je do dużego garnka.
  • 2. Papryki umyć, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę. Na taj samej patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć paprykę przez około 5 minut. W między czasie obrać cukinie i także pokroić ją w kostkę. Wrzucić na patelnię, posypać 1 łyżką przyprawy uniwersalnej i smażyć razem z papryką dalsze 5 minut. Całość przełożyć do garnka z pieczarkami.
  • 3. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przesmażyć chwilę na tej samej patelni. Wrzucić do garnka z warzywami.
  • 4. Ogórki pokroić w kostkę, fasolę osączyć z zalewy i dodać do garnka z warzywami. Całość zamieszać.
  • 5. Dodać koncentrat pomidorowy, około 200 g ketchupu ( wszytko zależy od tego jak pikantne dania, kto lubi), posolić, popieprzyć i podlać wodą. Całość gotować na wolnym ogniu około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować