lazania z kurczakiem

4.5 (174 ocen)

  • 60 min

Pyszna lazania w nowym wydaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • pojedyncza pierś z kurczaka,
    słoiczek koncentratu pomidorowego,
    około 1/3 szklanki śmietanki 18% (lub do smaku),
    kilka łyżek groszku,
    3 gałązki selera naciowego,
    duża cebula,
    2 - 3 ząbki czosnku,
    3 marchewki,
    łyżka mąki,
    około 8 płatów lazanii,
    starty parmezan i mozzarella,
    sól, pieprz, oregano, suszona bazylia, przyprawa do drobiu
    na sos beszamelowy: 2 szklanki mleka, 2 czubate łyżki masła, 2 czubate łyżki mąki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Lazania z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do drobiu. Seler, marchewkę i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć razem z mięsem. Na koniec dodać drobno posiekany czosnek, krótko przesmażyć, doprawić całość solą i pieprzem. Dodać koncentrat (można dolać troszkę wody lub bulionu), a następnie śmietankę rozmieszaną z mąką. Dorzucić groszek, wymieszać, poczekać aż sos zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy: z masła i mąki zrobić zasmażkę, zdjąć z ognia, wlać mleko, dokładnie wymieszać trzepaczką, postawić na ogień i mieszać do momentu zgęstnienia (około 10 minut). Gotowy sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Płaty lazanii podgotować parę minut. W naczyniu do zapiekania układać warstwami makaron, sos z mięsa, beszamel i ser. Jeśli nie chcemy, by lazania po ugotowaniu się rozpadała, warto płaty makaronu ułożyć na przemian pionowo i poziomo. Zapiekać około 20-30 minut w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Sery Warzywa Lasagne

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować