1.Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez 4-5 min. Po ugotowaniu płaty rozkładamy osobno, aby się nie posklejały.
2.Nadzienie : Do garnka wkładamy mięso i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dusimy na małym ogniu ok. 10 min. Robimy sos wg wskazówek na opakowaniu, dodajemy do mięsa. Wciskamy przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku.
3.Sos beszamelowy: Na małym gazie roztapiamy masło. Wsypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy. Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Doprawiamy do smaku. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
4.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wykładamy kolejno: 4 płaty makaronu, nadzienie mięsne, sos beszamelowy, posypujemy częścią startego sera żółtego. Kolejną warstwę tak samo. Na wierzchu powinien być makaron posypany serem żółtym , bazylią i oregano. Pieczemy w temp. 180 stopni około 20 min.
Komentarze