Langosz drożdzowy z sosem śmietankowo czosnkowym z serem

4.99 (153 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Langosz to danie obiadowe rodem z Wegier oraz Czech Moja wersja , bez ziemniaków , jest pyszna , syci i swietnie smakuje, polecam,- to taki pulchny placek drozdzowy z patelni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 250 g mąki
    20 g świeżych drożdży
    150 ml mleka
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki cukru
    olej do smażenia



    Sos śmietankowo-czosnkowy:
    śmietana ewentualnie jogurt naturalny
    1 ząbek czosnku
    cebula ,
    ser żółty
    natka pietruszki
    sól
Wystaw ocenę:

4.99 (153 ocen)

Zobacz również:

Placek Dania główne

Langosz drożdzowy z sosem śmietankowo czosnkowym z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewam 50 ml mleka, wkruszyłam drożdże, dodaję cukier i mieszam, żeby drożdże nam się rozpuściły. Dodaję kilka łyżek mąki, mieszam dokładnie, nakrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut.
    Potem dodaje resztę składników i mieszam.
    Znowu nakrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia.
    Ciasto dziele na 2 lb 3 czesci -w zaleznosci ile i chcemy zrobic placków.
    Z każdej formuje placek o gr. 1 cm i znowu przyrywam sciereczka i odkładam na kwadrans
    Placki smaze na rozgrzanym tłuszczu na dużej głębokiej patelni z obu stron na złoty kolor..

    Sos:

    Do miseczki daje śmietanę, do niej dorzucam przepuszczony przez praskę czosnek, natkę pietruszki, doprawiam sola i mieszam. Cebulę kroję w piórka. Ser ścieram na tarce. Na langosza wlewam sos smietankowo czosnkowy , na to kłade cebulę i scieram ser :) Smacznego!

Porady

wychodzi 3 duze placki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować