Langosz to danie obiadowe rodem z Wegier oraz Czech Moja wersja , bez ziemniaków , jest pyszna , syci i swietnie smakuje, polecam,- to taki pulchny placek drozdzowy z patelni.
1 godz. 30 min
Składniki:
250 g mąki
20 g świeżych drożdży
150 ml mleka
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
olej do smażenia
Sos śmietankowo-czosnkowy:
śmietana ewentualnie jogurt naturalny
1 ząbek czosnku
cebula ,
ser żółty
natka pietruszki
sól
Langosz drożdzowy z sosem śmietankowo czosnkowym z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlewam 50 ml mleka, wkruszyłam drożdże, dodaję cukier i mieszam, żeby drożdże nam się rozpuściły. Dodaję kilka łyżek mąki, mieszam dokładnie, nakrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut.
Potem dodaje resztę składników i mieszam.
Znowu nakrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia.
Ciasto dziele na 2 lb 3 czesci -w zaleznosci ile i chcemy zrobic placków.
Z każdej formuje placek o gr. 1 cm i znowu przyrywam sciereczka i odkładam na kwadrans
Placki smaze na rozgrzanym tłuszczu na dużej głębokiej patelni z obu stron na złoty kolor..
Sos:
Do miseczki daje śmietanę, do niej dorzucam przepuszczony przez praskę czosnek, natkę pietruszki, doprawiam sola i mieszam. Cebulę kroję w piórka. Ser ścieram na tarce. Na langosza wlewam sos smietankowo czosnkowy , na to kłade cebulę i scieram ser :) Smacznego!
Komentarze