L'canard germees - czyli pieczona kaczka po francusku

4.51 (176 ocen)

  • 60 min

Elegancja Francja! Jak dla mnie na talerzu podane same pyszności... Szukałam marcheweczek paryskich ale niestety nie udało mi się ich znaleźć więc zdecydowałam się na marcheweczki baby, które dostępne są w każdym markecie. No i oczywiście kiełki słonecznika... coś pysznego!

  • 60 min

Składniki:

  • 2 nogi kaczki,
    1 opakowanie marchewka baby,
    30 mililitrów musztarda Dijon,
    100 mililitrów wino czerwone wytrawne,
    1 sztuka gruszki,
    2 sztuki laska cynamonu,
    400 gram kiełki słonecznika,
    1 garść orzechy włoskie,


    Marynata:
    80 mililitrów oliwa z oliwek,
    30 mililitrów miód,
    10 mililitrów sok z cytryny,
    tymianek,
    majeranek,
    anyż,
    pieprz czarny,
    sól,
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

L'canard germees - czyli pieczona kaczka po francusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodatek słodyczy bardzo pasuje do drobiu 1. 1. Jeden dzień wcześniej nogi z kaczki oczyścić i umieścić w marynacie zrobionej z oliwy, musztardy, miodu, soku z cytryny, tymianku, majeranku, anyżu, soli, pieprzu na 24 godziny.

    2. Na następny dzień upiec na blaszce w temperaturze 180 stopni przez półtorej do dwóch godzin podlewając w międzyczasie winem.

    3. Gruszkę przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne i pokrój w długie plastry.

    4. Z sosu który powstał podczas pieczenia nóżek odlać trochę i poddusić na nim gruszkę dodając laski cynamonu.

    5. Gotowe udka ułóż na kiełkach i podduszonych gruszkach, posyp orzechami włoskimi wcześniej podpieczonymi lekko na suchej patelni.

    6. Podajemy z gotowaną al'dente baby marchewką okraszoną masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Kiełki Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować